Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:A kormány döntött a felsőoktatás reformjáról

Létrehozva: 2004. június 16.
Módosítás: 2004. június 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A képzési szerkezet átalakítása, az irányítási reform és a hallgatói támogatások rendszerének megváltoztatása áll a kormány által szerdán elfogadott Magyar universitas program középpontjában. A kabinet döntött arról is: 2005-től csökken a külföldi misszióban lévő magyar katonák száma.
A magyar felsőoktatás az elmúlt másfél évtizedben lezajlott változások miatt alapvető minőségi problémákkal küzd. A felsőoktatási expanziót nem kísérte minőségi fejlesztés: 15 év alatt a hallgatók száma nagyjából négyszeresére nőtt, ugyanakkor az intézményi infrastruktúra csak mintegy harminc százalékkal bővült; a képzési szerkezet merev, a finanszírozások sokszor irracionálisak - ismertette az alapvető problémákat Magyar Bálint a szerdai kormányülést követően.
Az oktatási miniszter a kabinet által elfogadott, a felsőoktatási törvény módosításának alapjául szolgáló Magyar universitas programról elmondta: a koncepció elsődleges célja az, hogy nemzetközi szinten is versenyképes tudás megszerzésének lehetőségét biztosítsa. Az oktatási tárca vezetője emellett kiemelt fontosságúnak nevezte az egyenlő esélyek megteremtését, a hallgatói teljesítmények többszintű és a mainál differenciáltabb honorálását, valamint a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatainak erősítését. A program alapján várhatóan ősszel tárgyal az Országgyűlés a felsőoktatási törvény átfogó módosításáról.
Tömeg- és elitképzés egy rendszeren belül
A felsőoktatási reform egyik legfontosabb eleme a képzési szerkezet átalakítása - hangsúlyozta Magyar Bálint. A Magyar universitas program a bolognai folyamathoz csatlakozás jegyében egy lineáris szerkezetű, három plusz egy elemes képzési rendszer bevezetését fogalmazza meg. A hatszemeszteres, 180+30 kredites, úgynevezett felsőfokú alapképzés végén már megszerezhető lesz az első diploma. Ezt a hároméves képzést követi a négyszemeszteres - vagyis kétéves -, 120 kredites mesterképzés, amelyre épülhet az újabb hat féléves, 180 kredit elérését megkövetelő doktori (PhD minősítést adó) képzés
.
A koncepció szerint a képzési szerkezet része a négyszemeszteres felsőfokú szakképzés is, az oktatási miniszter szerint az ebben - valamint a felnőttképzésben - résztvevők arányát számottevően bővíteni kell a következő években. Magyar Bálint aláhúzta: a felvázolt képzési szerkezet képes arra, hogy a tömeg- és az elitképzés igényeit, valamint szempontjait egy rendszeren belül érvényesítse.
A program tartalmazza az irányítási reform kereteit is: a felsőoktatási intézmények élén úgynevezett irányító testületek állnak majd, amelyek tagjait az oktatási miniszter és az egyetemi, illetve a főiskolai tanácsok fogják delegáljni. Ez a testület választja a rektort, valamint stratégiai döntéshozatali funkciókkal is rendelkezik majd. Az új finanszírozási rendszer bevezetése azt jelenti, hogy a szolgáltatások színvonalának elismerésén alapuló képzési, fenntartási és kutatási normatívából álló finanszírozást alakítanak ki.
Jövő szeptembertől egy diploma ingyen jár
A hallgatói támogatások bővítése is prioritást élvez - mondta a szakminiszter. Ennek jegyében 2005 szeptemberétől egy diploma megszerzése ingyenes lenne, emellett emelkedik a lakhatási támogatás. A szaktárca vizsgálja annak lehetőségét, hogy akik költségtérítéses képzésben vesznek részt, magasabb diákhitelt vehessenek igénybe - mondta a miniszter.
A felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztési program keretében 2010-ig mintegy kétszázmilliárd forintot fordítanak oktatási épületek bővítésére. Öt felsőoktatási intézménnyel már megállapodtak, a hat beruházási program keretösszege mintegy 32 milliárd forint. További két fejlesztési programcsomagot most készítenek elő, az egyik harmincmilliárdos, a másik mintegy 15 milliárdos beruházásról szól.
Csökken a külföldi misszióban lévő katonák száma
A kormány a szerdai ülésen áttekintette, a magyar katonák hány országban, hány misszióban teljesítenek szolgálatot külföldön - jelentette be a külügyminiszter. Kovács László elmondta: jelenleg 1 057 magyar katona teljesít békefenntartói vagy egyéb konfliktuskezelői feladatot, egyebek mellett a Balkánon - Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban -, Irakban, Afganisztánban, a Sínai-félszigeten, valamint Cipruson. A kabinet úgy határozott, hogy jövő év elejétől ezer alatt kell maradnia a külföldi misszióban szolgáló magyar katonák számának.
A létszámcsökkentést ugyanakkor úgy kell teljesíteni, hogy az afganisztáni NATO-műveletbe hazánk felajánlja azt a mintegy 120 fős magyar felderítő századot, amelyet az észak-atlanti szövetség gyorsreagálású erői számára képeztek ki és szereltek fel. Ennek a századnak a feladata - norvég irányítás alatt - az lesz, hogy felderítő tevékenységgel erősítse Kabul és környéke védelmét, valamint biztosítsa a város polgári és katonai célokat egyaránt szolgáló repülőterét. Kovács László aláhúzta: afganisztáni viszonyok között ez a fővárosi és főváros környék a legbiztonságosabb térség.
A kormányfő szombaton utazik az Egyesült Államokba
A magyar felajánlásról előzetesen a NATO nagyköveti tanácsa határoz június 18-án. A végleges döntést az isztambuli csúcs hozza meg a hónap végén. Ezen a tanácskozáson részt vesz Medgyessy Péter . "A miniszterelnök június 17-e, csütörtök hajnaltól diplomáciai offenzívát kezd" - mondta a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán közölte: a kormányfő csütörtökön és pénteken részt vesz Brüsszelben az Európai Tanács ülésén. Ezt követően hatnapos látogatásra az Egyesült Államokba, onnan a NATO június 27-29-i csúcsértekezletére Isztambulba utazik.
A kormányfő amerikai látogatásáról Gál J. Zoltán elmondta: Medgyessy Péter Washingtonban találkozik George Bush elnökkel, valamint Colin Powell külügyminiszterrel, New Yorkban pénzügyi befektetőkkel, Kofi Annan ENSZ-főtitkárral és a tervek szerint George Patakival is. A miniszterelnök emellett tárgyalni fog a high tech iparág képviselőivel Kaliforniában és Washingtonban, míg Virginiában egy magyar technológiai központot látogat meg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...