Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közép- és hosszú távú fejlesztési koncepció készül

Létrehozva: 2004. július 7.
Módosítás: 2004. július 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szerdai ülésén a kormány tárgyalt a 2007 és 2013 közötti fejlesztési stratégiáról, valamint egy hosszabb távú, 2020-ig szóló fejlesztéspolitikai koncepcióról. Megkezdődött az egyeztetés a jövő évi költségvetésről, és döntöttek az önkormányzatok céltámogatási igényeiről is.
Az Európai Unió 2007-től kezdődő hétéves költségvetési ciklusában a jelenlegi közösségi támogatások összegét három, három és félszeresen meghaladó
összegeket kaphat Brüsszeltől. A 2007-2013 közötti időszakban előreláthatólag 24,6 milliárd eurónyi fejlesztési forrás érkezhet Magyarországra, vagyis hét éven át napi 4-4,5 milliárd forintnyi fejlesztés kezdődhet el.
Ennek a pénznek a fogadásához olyan országos középtávú fejlesztési tervet kell készíteni, amely figyelembe veszi az EU prioritásait, valamint a hazai gazdaság és társadalom igényeit - indokolta Baráth Etele , a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár a kormány által szerdán tárgyalt, 2013-ig szóló Európa-terv és 2020-ig szóló Országos fejlesztéspolitikai koncepció jelentőségét.
Legalább három kormányzati ciklust érintő program
A 2007-2013 közötti időszak fejlesztési terve - vagyis a megújuló Európa-terv, aminek része lesz a második Nemzeti Fejlesztési Terv is - a közösségi kohéziós politikával összhangban négy stratégiai pilléren nyugszik. Ez a négy alapelem a társadalmi és gazdasági kohézió, az ország versenyképességének a javítása, a tudásvezérelt és megújuló társadalom megerősítése, végül pedig a fenntartható fejlődés elvének érvényesítése.
Az Európa-tervben az ezeknek az alapelvárásoknak a figyelembevételével elkészített koncepció alapján nyolc szakterületi és regionális stratégia szerepel majd. Ezek a stratégiák az alábbi témakörök köré szerveződnek: egészséges társadalom, okos társadalom, aktív társadalom, információs társadalom, továbbá: versenyképes gazdaság, felzárkózó vidék, élhető környezet és dinamikus, urbanizálódó településrendszer.
A kormány kiemelt fontosságúnak tekinti a stratégiai tervezést és a 2013-ig érvényes középtávú program mellett egy hosszabb távú, 2020-ig szóló fejlesztéspolitikai koncepció készítését - húzta alá Baráth Etele. Az Európa-tervnek, az ország középtávú stratégiai fejlesztési tervének a meghatározó dokumentumai szeptemberre elkészülnek, a koncepciót a kormány várhatóan 2005 tavaszán viszi az Országgyűlés elé. Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy a programban megfogalmazzanak alapvető fontosságú politikai prioritásokat, valamint a szoros társadalmi-gazdasági együttműködést, hiszen legalább három kormányzati cikluson átnyúló koncepció készül .
A 2005-ös költségvetés az adócsökkentés és hiánymérséklés céljait szolgálja
A kormány megkezdte az egyeztetést a jövő évi költségvetésről - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A kabinet a Brüsszel által a hét elején elfogadott, négyéves felzárkózási program alapján állítja össze a 2005-ös büdzsé tervét, a költségvetésnek egyszerre kell szolgálnia az adócsökkentés és a hiánymérséklés céljait.
A kormány elkötelezett, hogy a bruttó hazai termék (GDP) arányában a költségvetés hiánya ebben az évben ne haladja meg a 4,6 százalékot, 2005-ben pedig fél százalékponttal 4,1 százalékra csökkenjen - mondta a kormányszóvivő. Az adócsökkentést azt teszi lehetővé, hogy az állam és a közszféra a versenyszektornál kisebb mértékben növeli a kiadásait, vagyis csökken az állami elvonás mértéke. A 2005-ös költségvetésben emellett fokozottabban megjelenik az igazságosság elve, vagyis az az elvárás, hogy a magasabb jövedelműek nagyobb mértékben járuljanak hozzá a közterhek viseléséhez - jelentette ki Gál J. Zoltán.
A kormányszóvivő a jövő évi költségvetés társadalmi céljai közül kiemelte az átlagos jövedelmet elérő, illetve az annál kevesebbet kereső családok jövedelmi feltételeinek javítását, továbbá az alacsonyabb jövedelmű, gyermeket nevelő családok támogatását. Ide sorolta a pályakezdők és családalapítók elhelyezkedésének, első önálló otthona megteremtésének segítését is.
A minisztériumok júliusban készítik el saját javaslataikat a költségvetés tervezéséhez, ezt augusztusban egyeztetések követik. A kormánynak szeptember 30-ig kell benyújtania a költségvetési törvény tervezetét a parlamentnek, addig két ülésen is tárgyalnak arról a miniszterek.
Hatvanegy önkormányzat kapott céltámogatást
A kormány szerdán döntött az önkormányzatok idei céltámogatási igényeiről. Ebben az évben szennyvízelvezetésre és -tisztításra, kórházak és rendelőintézetek egészségügyi műszereinek beszerzésére, valamint hulladékkezelési beruházásokra lehetett támogatást kérni. Ez utóbbi célra azonban egyetlen pályázat sem érkezett, az önkormányzatok az ilyen programokat feltehetően már európai uniós forrásokból tervezik megvalósítani - mondta Gál J. Zoltán.
A pályázó 212 önkormányzatból 61 nyert támogatást, 54 helyen szennyvízberuházást, 7 településen egészségügyiműszer-beszerzést támogat az állam. A beruházások összköltsége 21,5 milliárd forint. A kormányszóvivő elmondta azt is: a belügy- és a pénzügyminiszter az első félévben megítélt, ám lemondott támogatásokból szeptember 30-ig további céltámogatási igényeket is megvizsgál.
Ötvenmilliárdot költ az állam a Balaton térségének fejlesztésére
A kormány áttekintette az idegenforgalom helyzetét, és megállapította: az ágazat javuló kilátásokra számíthat - mondta a kormányszóvivői
tájékoztatón Pál Béla , a gazdasági minisztérium turizmusért felelős politikai államtitkára. Az eddigi adatok szerint 14 százalékkal nőtt a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma hazánkban, amely így időarányosan most először átlépte a kétmilliót.
Különösen Olaszországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Írországból érkezik a tavalyinál több utazó. A belföldi turizmus is fellendülőben van, a tavalyihoz hasonlóan idén ismét nagyjából négy százalékkal nőhet a belföldön utazók száma.
Pál Béla elmondta: a Balatonnál számottevően bővül a turisztikai kínálat, ami ha robbanásszerű vendégszám-emelkedést talán nem is eredményez, hosszabb távon kedvező hatással lehet a tó idegenforgalmára. A gazdasági tárca megközelítőleg ötvenmilliárd forintot költ a tó és térsége infrastruktúrájának fejlesztésére.
Az államtitkár az épülő M7-est és a sármelléki repülőtér fejlesztését emelte ki, valamint kijelentette: ebben az évben megépül a tó körüli kerékpárút. A Nemzeti Fejlesztési Terv turisztikai célú pályázataira eddig több mint százötvenen jelentkeztek, főként az észak-magyarországi és észak-alföldi régióból, közölte az államtitkár.
Sürgősségi fogadóhelyek létesítését ösztönzi a kormány
Sürgősségi egészségügyi fogadóhelyek létesítésről és finanszírozásának szabályozásáról is döntött szerdai ülésén a kormány. A sürgősségi fogadóhelyek létesítésére a kormány az intézményeket fix díjazással ösztönzi, ezek a fogadóhelyek az úgynevezett egypontos belépést segítik. Az egypontos belépésnek az a lényege, hogy a sürgősségi ellátásra szoruló beteget az intézményben egyetlen helyen fogadják és látják el, nem küldik osztályról osztályra.
Ennek az ösztönző finanszírozási rendszernek a forrásigénye kétmilliárd forint, ez a költségvetésben rendelkezésre áll - mondta Gál J. Zoltán. Hozzátette: a kormányrendelet célja, hogy a betegek érdekében egyre szélesebb körben legyen elérhető a sürgősségi ellátás, és jöjjenek létre sürgősségi fogadóhelyek olyan intézményekben, ahol nincs intenzív osztály.
Kedvezőbb lesz a Széchenyi-kártya konstrukciója
A kabinet határozott arról, hogy a kis- és középvállalkozók államilag támogatott hitelhez jutását segítő Széchenyi-kártya a jövőben 6, 7, 8, 9 és 10 millió forintos hitelkerettel is igényelhető lesz. A magasabb hitelkeretet azok igényelhetik, akik korábban már rendelkeztek az igényelt összeg legalább felét elérő Széchenyi-kártyás hitellel, és jó adósnak bizonyultak. Akik először igényelnek legalább hatmillió forintos hitelkerettel ilyen kártyát, azoknak egyebek mellett írásos ajánlást kell kérniük a hitelező pénzintézettől. A jövőben az állami kamattámogatás a hitelkerettől függetlenül három százalékpontos lesz.
A kormány a szerdai ülésén elfogadta a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház javára 2011-ig rendezésre javasolt ingatlanok jegyzékét. A jegyzék 66, a református egyház, valamint 19, az evangélikus egyház által igényelt ingatlan ügyét rendezi 702 millió forint értékben. Az ingatlanokat természetben vagy pénzbeli kártalanítás formájában kapják vissza az egyházak, a reformátusok 338,5 millió, az evangélikusok 368,5 millió forintos kerettel rendelkeztek a 702 millió forintból.
Ugrás vissza Ugrás vissza...