Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Döntött a kormány a haderőreformról

Létrehozva: 2004. szeptember 8.
Módosítás: 2004. szeptember 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az önkéntes haderőre való átállás érdekében az Alkotmány, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvények módosításáról határozott szerdán a kormány. Kovács László külügyminiszter tájékoztatta a kormányt arról, hogy a vajdasági kisebbségellenes atrocitások miatt hazánk nemzetközi fórumokhoz fordul.
Várhatóan a hétfői brüsszeli tanácskozáson kerül az Európai Unió külügyminiszterei elé a vajdasági kisebbségellenes atrocitásokkal foglalkozó magyar szövegjavaslat - jelentette be Kovács László külügyminiszter a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón
. A magyar diplomácia vezetője elmondta: a szövegtervezetben az szerepel, hogy a kisebbségellenes atrocitások ellentétesek Szerbia-Montenegró unióhoz való közeledésének szándékával.
Európa aggódva figyeli a kisebbségek elleni támadásokat
A külügyminiszter - aki a kormány ülésén is tájékoztatást adott arról, milyen lépéseket tesz hazánk a nemzetközi fórumokon a magyarellenes támadások miatt - azt emelte ki, hogy a dokumentum megállapítja: az Európai Unió aggodalommal figyeli a kisebbségi, nem szerb közösségek elleni támadásokat. Ezek az atrocitások veszélyeztetik a demokráciát, valamint a térség stabilitását és biztonságát - szögezte le Kovács László.
A magyar szövegjavaslatot szerdán eljuttatták az EU-tagállamok brüsszeli képviseleteinek, hogy hétfőn tárgyaljanak róla a brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésen, és bekerüljön a záróközleménybe. A szöveg kifejezi az EU elvárását, hogy a belgrádi hatóságok komolyan, gyorsan és határozottan fognak cselekedni a támadások megszűnése érdekében - jelentette ki a külügyminiszter.
A diplomáciai vezető emlékeztetett arra, hogy az atrocitások kezdete, ez év márciusa óta számtalan alkalommal kértek határozott fellépést a belgrádi vezetéstől, ám a szerb ígéretek többsége nem teljesült . Kovács László szerint az ilyen jelenségek ellen gyorsan és határozottan, a törvény szigorával kell fellépni.
Milliárdos megtakarítást jelent az önkéntes haderő
A kormány a szerdai ülésén elfogadta a sorkötelezettség megszüntetése és az önkéntes haderőre való áttérés feltételeit megteremtő alkotmánymódosító javaslatot. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter közölte, hogy az alaptörvény mellett a honvédelemről, valamint a Magyar Honvédségről szóló törvényt is módosítani kell ahhoz, hogy ne csak a sorozást szüntessék meg novembertől, hanem a sorkatonaság intézményét és a sorozáson alapuló honvédség intézményrendszerét is.
A honvédelmi miniszter szerint a tisztán önkéntesekből álló hadsereg fenntartása hosszabb távon költségkímélőbb, mert bár a személyi kiadások magasabbak, a felkészítés, a kiképzés, az eszközök karbantartása kevesebbe kerül a hivatásos hadseregben. Az önkéntességen alapuló haderő gazdaságélénkítő hatásáról is beszélt a miniszter, mondván: a hivatásos hadsereg számos szolgáltatást - például takarítást, élelmezést, nem stratégiai jelentőségű objektumok őrzését - a polgári életből vásárol majd a honvédség. Ez a megoldás olcsóbb és jobb minőséget ígér, mint a mostani, sorkatonák által végzett munka - húzta alá a miniszter, aki szerint az átállással akár tízmilliárd forintos megtakarítás is elérhető.
A kényszersorozást ugyanakkor úgy kell kiiktatni, hogy az szükség esetén visszaállítható legyen - tette hozzá Juhász Ferenc
. A javaslat szerint az Alkotmányban foglalt rendkívüli állapotot megelőző veszélyhelyzetben - ezt a kormány tervei szerint az Országgyűlés mondhatná ki -, a sorkötelezettség kétharmados parlamenti döntéssel visszaállítható lenne. A honvédelmi miniszter leszögezte: megmarad a tartalékosok számára az önkéntes tartalékosi intézmény, bár ez évente csak mintegy száz érdeklődőt vonz. A honvédelmi miniszter szerint az átállás után évente nagyjából 1 500 új belépő lesz a honvédségnél.
Az Országgyűlés elé kerül az M6-os szerződés
A kormány döntött arról is, hogy jóváhagyásra az Országgyűlés elé terjeszti az M6-os autópálya érdi tető és Dunaújváros közti szakaszára kiírt koncessziós szerződés nyertesével megkötendő szerződést. Ezt Varga Péter , a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, a Kormányzati Kommunikációs Titkárság vezetője jelentette be, aki a külföldön lévő kormányszóvivőt helyettesítette. Az M6 Duna Konzorciummal megkötendő koncessziós szerződés alapján összesen 58,6 kilométer hosszan 2006. március 31-ig megépül az autópálya, amit a koncesszor üzemeltet 2026-ig - mondta Varga Péter.
Segítség a borsodi árvízkárosultaknak és a Pick Szegedtől elbocsátandóknak
A kormány rendeletet fogadott el arról, hogy a Hernád menti áradások károsultjai házuk helyreállítási költségének legfeljebb ötven százalékát, négyzetméterenként 140 ezer forintot meg nem haladó támogatást kapnak. A kormányrendelet az augusztusi áradás miatt károsodott ingatlantulajdonos magánszemélyek kárenyhítésének mértékére és feltételeire, a felhasználás ellenőrzésére és elszámolására vonatkozó szabályokat rögzíti.
A kormány még augusztus 18-án határozott arról, hogy a Hernád mentén élő, és az áradás következtében kárt szenvedett háztulajdonosok kárigényét szeptemberig összesíteni kell. A kabinet ekkor kötelezettséget vállalt arra, hogy készpénzben, vissza nem térítendő állami támogatás formájában segíti a rászorulókat. A támogatás új lakás építésére, használt lakás vásárlására vagy a károsodott ingatlan helyreállítására fordítható.
A kormány segítséget kíván nyújtani azoknak is, akiket érinteni fog a Pick Szeged Rt. által tervezett létszámleépítés - mondta Burány Sándor munkaügyi miniszter. A kormány eltökélt szándéka, hogy ott, ahol ezt a piaci folyamatok lehetővé teszik, közreműködik a munkahelyteremtésben, továbbá a munkahelyek megőrzésében; ahol a munkavállalók váltásra kényszerülnek, a felnőttképzés kereteit felhasználva megadja a szükséges segítséget - mondta a miniszter.
Burány Sándor közölte, hogy a munkaügyi tárca már felvette a kapcsolatot a környék munkaadóival: Csongrád megyében háromezer betöltetlen álláshely van, amelynek fele Szegeden található, így az esetleg munkahelyüket elvesztő emberek túlnyomó többségének lehet majd képzettségének megfelelő állása.
Ugrás vissza Ugrás vissza...