Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csak hangsúlyeltolódások lesznek a külpolitikában

Létrehozva: 2004. december 15.
Módosítás: 2004. december 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szerdai kormányülésen áttekintették hazánk kül- és Európa-politikájának alakítását, beszámolót hallgattak meg a megváltozott munkaképességűek támogatásának változásáról. A miniszterek döntöttek az egyebek mellett a magánnyomozói tevékenységet is szabályozó törvényjavaslatról.
Immár nem szabad úgy tekinteni hazánkra, mint egy kis országra: az európai uniós integráció után jelentősen megnőtt a mozgásterünk - adta meg Somogyi Ferenc az egyik indokát annak, hogy a miniszterek miért most először tekintették át a külügyi kapcsolatok összes alapvető elvi kérdését.
Külpolitika a gazdasági célok szolgálatában
A külügyminiszter szerint a honi diplomácia hangsúlyváltására - a meglévő pozitívumok megőrzése mellett - elsősorban azért van szükség, hogy a külpolitika az eddiginél hatékonyabban szolgálja a gazdaság céljait. Ennek érdekében erősödni fog a külpolitika szolgáltató jellege, valamint összetettebbé válik a diplomáciai és az üzleti tevékenység kapcsolata, főként a szomszéd országokban. A határon túli magyarok megsegítése érdekében ugyanis sokszor a versenyszektor gazdasági fejlesztései teremtik meg az alapját a sikeres külpolitikai tevékenységnek, indokolta Somogyi Ferenc. A magyar vállalatok határon túli fejlesztései így hatékonyan segíthetik a magyar érdekek érvényesítését mind a szomszédos országokkal való viszony tekintetében, mind a határon túli magyarok sorsának javításában.
A magyar diplomácia vezetője fontosnak nevezte, hogy hazánk a jövőben is kiszámítható, megbízható szövetségese legyen az Egyesült Államoknak. A külügyminiszter emellett leszögezte: komoly lehetőséget lát a transzatlanti kapcsolatrendszer eredményesebb működtetésében. Ugyancsak fontosnak nevezte a keleti - egyrészt Oroszország, másrészt Délkelet-Ázsia és Kína felé irányuló - kapcsolatok erősítését. A közelgő ukrán választással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a magyar kormány egyik jelöltet sem támogatja, hazánk és az Európai Unió érdeke egyaránt az, hogy Ukrajna stabilizálódjon.
Románia csatlakozásának környezetvédelmi védzáradéka is van
A kormány azért is foglalkozott most a kül- és Európa-politika aktualitásaival, mert december 16-17-én rendezik meg az Európi Unió Tanácsának ülését. Az uniós csúcson egyebek mellett a pénzügyi perspektíva kérdéseivel és az EU bővítésével foglalkozik majd, mondta Baráth Etele , az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter.
Az unió tervezett bővítéséről a miniszter elmondta: Románia és Bulgária 2007. január elsejei csatlakozását kimondó szerződésnek vannak úgynevezett védzáradékai. A román csatlakozási szerződés három fejezetének: a környezetvédelminek, a versenyjoginak és az igazságszolgáltatásinak van ilyen védzáradéka. A környezetvédelmi előírások kiterjednek a határon átnyúló hatásokra is, és kifejezetten szigorúak. Azok be nem tartása esetén a román uniós csatlakozás 2008-ra csúszik, szögezte le Baráth Etele.
Fix összegű támogatás megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására
A külpolitikai irányok újrafogalmazása mellett tárgyalt a kabinet a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatási támogatásának átalakításáról. Batiz András kormányszóvivő elmondta: a kormány a rendszert úgy kívánja módosítani, hogy a támogatás összege a jövőben ne a minimálbérhez kötődjön, hanem fix összegű, havi 53 ezer forint legyen. A támogatást a munkáltatók egy év valós foglalkoztatást követően vehetik igénybe, és bevezetnek egy akkreditációs folyamatot, amely a támogatott vállalkozásoktól elvárható magatartást is rögzíti.
A kormány kötelezettséget vállalt az Európai Szociális Charta újabb pontjainak betartására is, mondta a kormányszóvivő. A vállalás kiterjed a fiatal munkavállalók munkajogi védelmére - ennek értelmében munkaviszonyt csak 15 évnél idősebbekkel lehet létesíteni -, továbbá a szakképzéshez, valamint társadalombiztosításhoz való jogra, valamint a fogyatékkal élők szakmai képzésének és foglakoztatásának elősegítésére is.
Törvény a magánnyomozói tevékenységről
A kormány elfogadta a személy- és vagyonvédelmi, illetve a magánnyomozói tevékenységet szabályozó törvényjavaslatról szóló előterjesztést is. Korábban több rendelkezés szabályozta a tevékenységeket, ugyanakkor felmerült az igény egy átfogó törvény elkészítésére, mondta Batiz András. A javaslat értelmében a személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet a rendőrség, a határőrség, a honvédség, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának egyetlen munkatársa sem, illetve az állami és hivatásos tűzoltóságok és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományának tagjai.
A javaslat kötelező pihenőidőt ír elő az említett tevékenységet végzők szára, a maximális szolgálati idő 24 óra lenne, és egy héten 48 órás folyamatos pihenést kellene kötelezően biztosítani. Az előterjesztés szerint megszűnik a vállalkozások kötelező kamarai tagsága, ezentúl csak kamarai nyilvántartás lesz. A törvényalkotó ugyanakkor erősíteni kívánja a kamara és a rendőrség együttműködését, és részletesebben szabályozza a rendőrhatósági ellenőrzés lehetőségét.
Szerződéskötés az OTP-vel a gyámhatósági betétekről
Szerződéskötésre készül a kormány az OTP bank részvénytársasággal a gyámhatósági betétek ügyében, mondta László Boglár a kormányszóvivői tájékoztatón. A gondnokság vagy gyámság alá tartozók pénzét a gyámhatóságoknál kell elhelyezni, amely a területileg illetékes pénzintézetnél nyithat betéti számlát. A gyámhatóságok többsége az OTP-nél nyitotta meg ezeket a számlákat. Élve ezzel a helyzettel a kormány összesítette azoknak az érdekérvényesítő képességét, akik egyébként a 30-40 ezer forintos betéteikkel nem partnerei a pénzintézetnek - közölte, hozzátéve, hogy összességében 38 milliárd forintról van szó.
Az OTP a vele kötendő szerződésben vállalja, hogy a jövőben is látra szóló betétként kezeli ezeket a számlákat, a kamat mértékét pedig 0,75 százalékkal megemeli, de legalább a mindenkori hat hónapos lekötés kamatát biztosítja. A bank azt is vállalja, hogy a kormánnyal közösen megjelölt kiemelkedően közhasznú szervezet számára három éven keresztül, évente 40 millió forintos összeget ajánl fel azért, hogy a gyámság alól kikerült, de 24 év alatti fiatalok oktatását és lakáshoz jutását segítse.
Ugrás vissza Ugrás vissza...