Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változnak a gépjármű-felelősségbiztosítás szabályai

Létrehozva: 2007. június 6.
Módosítás: 2007. június 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Július elsejétől a káresemény bejelentését követően a biztosítóknak három hónapon belül kártérítési javaslatot kell tenniük, eddig ilyen időkorlát nem volt. A kormány döntött a kereskedelmi törvény végrehajtását szolgáló rendelet megalkotásáról is.

Biztosítóváltás esetén az eddiginél könnyebb lesz érvényesíteniük kedvezményeiket az autósoknak, motorosoknak - közölte Gál J. Zoltán államtitkár a kormány szerdai ülése után, ahol ismertette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló rendelet július elsejétől hatályos módosításait.

Eszerint ha halálesetet vagy súlyos személyi sérülést okoz egy azonosítatlan jármű, az eddigi gyakorlattal ellentétben nem csak a személyi sérüléssel kapcsolatos károkat, például a kórházi költségeket, hanem a dologi károkat, például az autóban keletkezett károkat is megtéríti a Kártalanítási Számla, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége működtet.

Emellett újdonság, hogy a káresemény bejelentését követően a biztosítóknak három hónapon belül kártérítési javaslatot kell tenniük, eddig ilyen időkorlát nem volt.

Az államtitkár hangsúlyozta: jelentős változás, hogy biztosítóváltáskor a biztosítók egymástól is beszerezhetik az ügyfél kárigazolását, így nem kerül automatikusan a legrosszabb besorolásba, ha nem nyújtja be az előző biztosítójától származó dokumentumot. A régi biztosító 15 napon belül köteles kiállítani a kárigazolást, amelyet az ügyfél is kérhet.

A kötelező biztosítás szüneteltetésének lehetősége ezentúl kiterjed a motorkerékpárokra is, a személyautók, tehergépjárművek és a buszok mellett.

Módosul a kereskedelmi törvény

A kormány döntött a kereskedelmi törvény végrehajtását szolgáló rendelet megalkotásáról, e szerint a kereskedők helyszíni szemlés eljárást is kérhetnek az engedélyező hatóságtól. "A helyszíni szemle során egy időpontban, valamennyi érintett hatóság és a szomszédok képviselője jelenlétében a jegyző megvizsgálja az üzletet, és a látottaknak, hallottaknak megfelelően dönt az engedély megadásáról" - ismertette az egyik változtatást a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

A kormány kezdeményezte a szexuális áruk és a szeszes italok forgalmazására vonatkozó szabályok módosítását. Így, amennyiben ezzel az Európai Unió is egyetért, a jövőben semmilyen oktatási jellegű intézmény közelében sem lehet ilyen termékeket árusítani.

A kormánydöntés értelmében a jövőben az olyan tevékenységek is végezhetőek alkalomszerűen, kiegészítő jövedelemszerzésként, mint például a kézműves termékek értékesítése, vagy a népművészeti hagyományok bemutatása, illetve az ehhez kapcsolódó rendezvények megszervezése.

Ugyancsak kezdeményezte a kormány, hogy 2007. június 1-jétől mentesüljenek az üzletnyitási kötelezettség alól a falusi turisztikai tevékenységet folytatók.

Emelkedik a volt politikai foglyok életjáradéka

A kormány 4 százalékkal megemelte a volt politikai foglyok kárpótlásaként folyósított életjáradékot, ennek alapösszege így 64 232 forint. Az életjáradékot az egykori politikai foglyoknál egyénileg határozzák meg. Az emelést az érintettek január 1-jétől visszamenőlegesen kapják meg, az életjáradék emelése mintegy 26 ezer embert érint. Az életjáradék költségvetési fedezete biztosított, több mint négymilliárd forintot különített el a kormány erre a célra.

Az életüktől és szabadságuktól politikai okból, jogtalanul megfosztottak havi életjáradékának kiszámításához szükséges alapösszeget minden évben a kormány határozza meg. Az eddigi gyakorlat szerint - ugyanúgy, mint az idén - az alapösszeget általában az adott évre meghatározott nyugdíjemeléssel összhangban emelték.

Ugrás vissza Ugrás vissza...