Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Szlovénia a magyar példát követné a hiánycsökkentésben

Cikk:

Magyarország nagyon sikeres lépéseket tett a költségvetési hiány csökkentésében, ezt a példát szeretné követni Szlovénia is, ahol 2012-re a mostani ötről három százalékra mérsékelnék a deficitet - mondta Borut Pahor szlovén miniszterelnök pénteken Keszthelyen, a közös kormányülés után.

A második magyar-szlovén kormányülésen a felek megállapodtak abban, hogy Szlovéniában is folytatódik a Hévíz és Cirkovce közötti villamos távvezeték-hálózat kiépítése, továbbá Szlovénia is csatlakozik a magyar kezdeményezésű NETS-projekthez, vagyis a két ország összekapcsolja gázhálózatait. A Hodos és Boba közötti gyorsvasúti fejlesztéssel, valamint a Budapest-Székesfehérvár-vonal korszerűsítésével Európa egyik legfontosabb teher- és személyszállítási útvonala alakulhat ki - mondta el Bajnai Gordon.

A két állam viszonyát a magyar kormányfő úgy jellemezte: szoros szövetségesi kapcsolat van az Európai Unión és a NATO-n belül is. Ezen túlmenően "nem a problémákról, hanem megoldásokról, új javaslatokról szól a kapcsolatunk", amely nem csak a hagyományos diplomácia területét érinti, hanem az állampolgárok mindennapjaira is hatással van.

Bajnai Gordon gratulált szlovén kollégájának ahhoz a "nem egyszerűen politikusi, hanem igazi államférfiúi teljesítményhez", amellyel sikerült elhárítani az akadályt Horvátország uniós csatlakozása elől.

Borut Pahor szlovén kormányfő a Nyugat-Balkán európai közeledését nevezte meg kiemelt területként, hozzátéve, hogy Szlovénia szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket, és ebben az ügyben a következő - spanyol-belga-magyar - uniós elnökségi triónak is felajánlotta segítségét.

Az energetikai együttműködéssel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy a két ország közötti, 400 kilovoltos villamos távvezeték összekötése mihamarabb megvalósuljon, továbbá, hogy kapcsolódjanak össze a gázvezetékek is. Szlovénia a határ mentén, Lovászi és a szlovén Völgyifalu térségében egy gáztározó építését is tervezi. A tájékoztatón szót ejtett a TriGránit hamarosan induló, 300 millió eurós ljubljanai beruházásáról, amely a második legnagyobb külföldi tőkebefektetés az országban.

Mindkét kormányfő hangsúlyozta: biztosították egymást, hogy a gazdasági válság ellenére sem csökken a kisebbségek finanszírozása.

Hat megállapodást írtak alá

A magyar és a szlovén kormány keszthelyi együttes ülését követően összesen hat megállapodást írtak alá. Bajnai Gordon és Borut Pahor közös nyilatkozatot látott el kézjegyével a kormányok együttműködéséről. Balázs Péter és Samuel Zbogar külügyminiszter a Nyugat-Balkán euroatlanti jövőjéről fogadott el közös nyilatkozatot.

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter Matej Lahovnik gazdasági miniszterrel energetikai együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot. Székely Tamás egészségügyi miniszter és Ivan Erzen, a szlovén Egészségügyi Minisztérium államtitkára 2010-11-re vonatkozó egészségügyi együttműködési programot fogadott el, amely - különös tekintettel a krízishelyzetekre -, szorosabb együttműködésről szól.

Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka és Rajko Skubic, a Szlovén Köztársaság Vámigazgatóságának főigazgatója a vámtitoknak minősülő adatok ellenőrzési célú átengedésének rendjéről írt alá szándéknyilatkozatot. Kozma Ágnes, az ITDH stratégiai és nemzetközi hálózati igazgatója és Igor Plestenjak, a szlovén JAPTI gazdaságfejlesztési szervezet főigazgatója a két ország cégeinek nyugat-balkáni együttes fellépését is célzó cselekvési tervet szignálta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...