Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tízmilliárdos többletkiadást jelent a gazdákkal kötött megállapodás

Létrehozva: 2004. március 3.
Módosítás: 2004. március 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Németh Imre szerint tízmilliárd forint fedezi a gazdákkal kötött múlt heti megállapodás költségeit. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy mentesül a bírság alól az a munkaadó, aki alkalmazottját május és szeptember között bejelenti.
A mezőgazdasági érdekképviseletekkel, valamint a gazdák megbízottaival a múlt héten kötött megállapodás végrehajtása megkezdődött, a kormány tartja a szavát - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán, a kormányülést követő szóvivői tájékoztatón. A miniszter tájékoztatta a kormányt a megállapodással összefüggő és szükséges jogszabályi változtatásokról, amelyek végrehajtása véleménye szerint tetemes munkát jelent.
Németh Imre közölte, pénteken a megállapodás aláíróit tájékoztatja a munka állásáról. A megállapodás alapján a gazdálkodók több tízmilliárd forint többletforráshoz jutnak.
A miniszter szólt arról, hogy hétfőn a parlament elfogadta az egyes mezőgazdasági támogatásokhoz kapcsolódó áfa visszaigénylésének lehetőségét. Elmondta, hogy a gyümölcsborok esetében visszaállítják a jövedéki adót, ami a korábbihoz hasonlóan nyolcvan forint lesz literenként. A miniszter közölte: több kormányhatározatot módosítottak annak érdekében, hogy a megállapodás betartható legyen.
Ezek között említette az Európa-terv agrárcsatlakozási hitelcsomagját, amelyet a kormány hatvanmilliárd forinttal megnövelt. Ebből a megnövelt összegből harmincmilliárd forintot kapnak az őstermelők és az egyéni gazdálkodók. A rendeletmódosítást a szaktárca már elő is terjesztette, ugyanúgy, mint a családi gazdaságok kötöttségeinek oldásáról szóló javaslatot, amely a korábbi beruházási hitelek kötelmei alól ad mentességet ezeknek a gazdaságoknak.
A tárca hatáskörébe tartozó rendeletek közül a miniszter kiemelte azt a négy forintos literenkénti támogatást lehetővé tevő passzust, amely a tejtermelőket érinti, és január 1-jétől április 15-ig tart a hatálya, valamint azt az ugyancsak e rendeletben foglalt megemelt haszonállat-tartási támogatást, amelyet a sertéstenyésztők kapnak. Ezt a rendeletet Németh Imre már aláírta és szerdán ki is hirdették. Az agártárca irányítója elmondta, hogy a piacvédelemmel összefüggő kérdések megoldására feladatterv készült az FVM-ben, és ezt egyeztetik más tárcákkal is.
A miniszter közölte azt is, hogy a Parmalat és a Hajdú-Bét károsult beszállítóinak, akiknek a cégek tartoznak, szintén kárenyhítést nyújt a kormányzat, az ezt lehetővé tevő rendelet a héten közigazgatási egyeztetésre kerül.
A gazdákkal kötött megállapodás mintegy tízmilliárd forint többletkiadást jelent. Ám hatása ennél jóval nagyobb az áfa-visszaigénylés, a megemelt hitelkeret-összeg, továbbá az előrehozott nemzeti kifizetések tekintetében. Összességében ez több tízmilliárd forintot tesz ki.
Bevezetik a kisebbségi névjegyzéket
A kisebbségi önkormányzati képviselők választásának szabályozása a kisebbségi törvénybe kerül, a jogszabály bevezeti a kisebbségi névjegyék fogalmát - közölte a kormányszóvivő. A jogszabályalkotás a kisebbségi választói névjegyzék bevezetésével biztosítani kívánja a hazai nemzeti és etnikai kisebbségeknek azt a jogát, hogy maguk válasszák meg önkormányzataikat. A választói névjegyzékre személyes nyilatkozat tétele, illetve meghatározott feltételek teljesülése után lehet felkerülni.
Az ÁSZ maga állíthatja össze költségvetését
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a jövőben maga állítja össze saját költségvetési javaslatát, amelyet a kormány változtatás nélkül lesz köteles az Országgyűlés elé terjeszteni - ismertette a kormányszóvivő a kabinet döntését. A kormány az ÁSZ függetlenségét, presztízsét, ellenőrzési lehetőségeit kívánja növelni és erősíteni ezzel a döntéssel. A törvénymódosításba a kormány beemeli a főtitkári tisztség létrehozását is.
Magyar segítség az iraki rendőrök kiképzésében
A kormány döntött az iraki újjáépítésben és az iraki rendőrség kiképzésében való magyar részvételről is. A projekt magyar részvétellel megvalósuló részének célja az újjászerveződő iraki rendőrség személyi állományának képzése, annak érdekében, hogy képes legyen a jogállami keretek között működő rendőrség feladatainak hatékony ellátására.
A rendőrség és a határőrség küld kiképzőket, előreláthatóan márciustól, két váltásban, legfeljebb hat-hat főt, ők segítenék az iraki rendőrség felkészítését. A képzés helyszíne a jordán főváros, Ammán közelében lévő rendőrakadémia, ahol a tervek szerint 35 ezer iraki rendőrjelöltet képeznek ki 2005. december 31-ig. A küldetés első szakaszának költsége 67 millió forint, amelyet a Belügyminisztérium fedez.
Gál J. Zoltán elmondta, hogy Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai alapján részt vesz az iraki helyzet rendezését célzó erőfeszítésekben. A kormány tavaly októberben Madridban tartott iraki újjáépítési donorkonferencián 289 millió forint értékű felajánlást tett, amely oktatási-képzési segítségnyújtásra vonatkozott.
Hárommilliárd felnőttképzésre
Az idei költségvetés 2,9 milliárd forintot biztosít a felnőttképzés normatív támogatására, a kormány 31 ezer főben határozta meg a támogatásban részesíthető felnőttek összlétszámát - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Gál J. Zoltán emlékeztetett arra, hogy a felnőttképzésről szóló törvény értelmében 2003-tól normatív állami támogatást vezettek be, amellyel az állam által elismert szakképesítéssel nem rendelkezők számára egy szakképesítés megszerzéséhez, valamint a fogyatékosok általános, nyelvi és szakmai képzéséhez biztosítanak központi költségvetési támogatást.
Mentesül a bírság alól, aki májustól bejelenti alkalmazottját
A kormány döntött az egységes munkaügyi nyilvántartás adatbázisának megteremtésével összefüggő problémák megoldásáról - mondta Gál J. Zoltán. A módosítás ösztönözni kívánja a munkaadókat arra, hogy azt a munkavégzést is jelentsék be, amellyel kapcsolatban 2004. május 1-je előtt nem tartották be a hatályos jogszabályok rendelkezéseit.
Hozzátette: május 1-je és szeptember 30. között ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a munkaadó az addig bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalóját a foglalkoztatás megkezdésének időpontjáig visszamenőleg bejelentse.
A kormányszóvivő kitért arra, hogy ha a munkaadó a bejelentés mellett elmaradt kötelezettségeit is megfizeti az adóhatóság részére, mentesül a bírság, a késedelmi pótlék alól.
A kormányszóvivő a távmunkáról szólva elmondta: a foglalkoztatással összefüggő törvények módosításával várhatóan a kis- és középvállalkozások körében is bevezethető lesz ez a munkavégzési forma. Ez elsősorban a fiatal, az információs társadalom kihívásaihoz könnyen alkalmazkodó, kvalifikált munkaerő számára jelent új foglalkoztatási lehetőséget.
Ugrás vissza Ugrás vissza...