Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Irak: a kivonulást már decemberben előkészítik

Létrehozva: 2004. november 17.
Módosítás: 2004. november 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Emelkedik a 75 év feletti egyedülálló idősek járadéka, a lehető leggyorsabban kivonják Irakból a magyar katonákat, az Európa-terv második részének koordinálására pedig fejlesztéspolitikai kabinet alakul a miniszterelnök vezetésével - többek közt ezekről döntött szerdai ülésén a kormány.
Az Európai Unió pozitívan értékelte a magyar kormány nemzeti foglalkoztatási akciótervét és annak széles körű társadalmi egyeztetését- mondta el Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A miniszter az intézkedések közül a munkaadói járulékok csökkentését, az ötven év feletti tartós munkanélküliek támogatását és a nők szülés utáni újbóli munkakezdését segítő támogatásokat emelte ki. Az EU szerint előrelépés történt az idősek, a nők és a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában, és nő a részmunkaidős foglalkoztatás is. Az FMM adatai szerint 2003-ban 3,3 százalékponttal (25,6 százalékról 28,9 százalékra) nőtt a 55 és 64 év közöttiek foglalkoztatása. Csizmár Gábor úgy véli, hogy a ciklus végére teljesíthető a kormány ígérete a 400 ezer új munkahely megteremtéséről. Mivel időközben 300 ezer munkahely megszűnik, a bővülés összesen 100 ezer pluszmunkahelyet jelent.
Emelkedik a 75 éves feletti egyedülálló idősek járadéka, ami jelenleg a nyugdíjminimumnak felel meg. A kormány a mindenkori nyugdíjminimum 130 százalékára emelné a járadékot, a saját jövedelemmel rendelkezők pedig a jövedelmük és a jelenleg 30 160 forintos nyugdíjminimum 130 százaléka közötti különbözetet kapnák meg.
Atyai pofon csak mértékkel
A kormány megtiltaná a szülőknek, hogy testi fenyítést alkalmazzanak a nevelés során, mert a folyamatos és indokolatlan mértékű fenyítések bizonyítottan depressziót okoznak felnőttkorban, szélsőséges esetben öngyilkossághoz is vezethetnek. Ráadásul a fenyítés a tapasztalatok szerint a kívánttal ellentétes hatást vált ki. A testi fenyítést alkalmazó szülőknek tanfolyamot terveznek, ahol alternatív nevelési formákat sajátíthatnak el.
Tájékoztatási program indul drogokról - szülőknek
A kormány folytatja a drogfogyasztás visszaszorítását célzó intézkedéseket, amelynek legfontosabb elemei a szakképzés, a megelőzés és a fogyasztók helyett a kereskedők üldözése. A szülőknek drogokkal kapcsolatos képzési program is indul majd. A határozat olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek a rehabilitáción átesett átesett fiatalokat segítik visszakerülni a munkaerőpiacra.
Fejlesztéspolitikai kabinet alakul
Az Európa-terv második részének előterjesztéseit fogja tárgyalni a miniszterelnök vezetésével megalakuló fejlesztéspolitikai kabinet, amelynek alelnökei az EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a gazdasági és közlekedési miniszter, tagjai a kancelláriaminiszter, a pénzügy-, az esélyegyenlőségi-, az oktatási, a munkaügyi és a regionális fejélesztésért felelős miniszter. A kabinet állást foglal a fejlesztéspolitikai koncepciókról és a vitás kérdésekről. A Gazdasági és Közlekedési minisztériumban a társadalmi versenyképességet javító grémium alakul.
A magyar kontingens már decemberben felkészül a kivonulásra
A kormány a lehető leghamarabb hazahozná a magyar katonákat Irakból, a kivonuláshoz szükséges első lépéseket várhatóan már december közepén megteszik. A kivonulás 63-73 napig tarthat, és a szaktárca szeretné elkerülni, hogy a katonák a kivonulás elhúzódása miatt a választási időszakban (január második felében) konkrét feladatok nélkül tartózkodjanak Irakban. Juhász Ferenc miniszter megbízást kapott arra is, hogy vizsgálja meg, milyen formában vehetne részt Magyarország a NATO iraki kiképző missziójában.
Ugrás vissza Ugrás vissza...