Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Novemberben érkezik az emelt nyugdíj

Létrehozva: 2005. október 5.
Módosítás: 2005. október 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány döntése értelmében novemberben fizetik ki a nyugdíj éves egyszázalékos korrekcióját, visszamenőlegesen is. Az emelés 21,1 milliárd forintba kerül.

Novemberben jön az emelt nyugdíj - közölte a kormányszóvivő a kabinet ülését követő tájékoztatón annak kapcsán, hogy a kabinet szerdán döntött az ellátás egyszázalékos, éves korrekciójáról. Batiz András elmondta, a korrekciót a mintegy 3 millió érintett nemcsak novemberben és decemberben, hanem visszamenőlegesen egy összegben is megkapja.
A pénz idén is a szokásos novemberi nyugdíjfizetés napján érkezik meg: a nyugdíjasoknak a postás egyszerre viszi ki a novemberi emelt nyugdíjat, az emelés 10 hónapra visszamenőleg járó összegét, a 13. havi nyugdíj őszi részletét, valamint az első részlet korrekciós különbözetét.Egy átlagos nyugdíjas így több, mint 90 ezer forintot kap majd kézhez a következő hónapban, és a nyugdíjminimumra jogosultak juttatása is csaknem 37 ezer forint lesz így novemberben.
A kabinet 2500 forintra felkerekítette azok visszamenőleges pénzét is, akiknek ennél kevesebb lenne a többlet. A kormány a jövedelempótló, illetve kiegészítő jellegű juttatásokat is megemeli egy százalékkal. Ez 1,1 milliárd, a nyugdíjakra vonatkozó egy százalék 20 milliárd forintba kerül.
A szóvivő jelezte, hogy a nyolclépcsős nyugdíjkorrekciós program ezen az emelésen felül értendő.
Idén mintegy 200 ezren váltják ki a kék könyvet
Augusztus végéig már 185 ezren váltottak ki alkalmi munkavállalói könyvet, ez a szám 2005 egészében elérheti a 200 ezret - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. Augusztustól a hazai, illetve az európai uniós országok munkavállalóinál kék, más országbelieknél zöld könyv elődjét tavaly 131 ezren váltották ki.
Az augusztus elsején bevezetett módosítás célja, hogy minél több ember dolgozzon legálisan úgy, hogy a munkáltató közteherjegy formájában befizeti utána a járulékokat - tette hozzá.
A miniszter a pályakezdő fiatalokat október elsejétől támogató Startprogramról elmondta, hogy az jelentős bérjárulék-kedvezményt tesz lehetővé a munkáltatók számára, hiszen az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos járulékfizetési kötelezettséget jelent az érvényes 33,5 százalékkal szemben. Elmondta azt is, hogy a kedvezményt csak a minimálbér mésfélszereséig (jelenleg 85 ezer forint), felsőfokú végzettségűek esetében pedig a minimálbér kétszereséig (jelenleg 114 ezer forint) lehet alkalmazni. Az október 1-jétől érvényes Startkedvezmény szabályai szerint pályakezdőnek számítanak a 25. évüket be nem töltött fiatalok, illetve diplomásoknál a 30 évnél fiatalabbak.
Az 50. életévüket betöltött, de a nyugdíjkorhatárt még nem elérő dolgozók számára a közigazgatás után a versenyszférában is bevezették a prémium évek programot - közölte Csizmár Gábor. Ez a lehetőség alkalmat biztosít a munkáltatónak, hogy felmondás helyett részmunkaidőben foglalkoztassa a korhatárt elért alkalmazottat.
A kormány elfogadta az áldozatvédelmi törvényt
A kormány szerdai ülésén elfogadta az áldozatvédelmi törvény tervezetét, amely szerint pénzügyi segélyt és kárenyhítést adhatna az állam egyes bűncselekmények sértettjeinek. A kormányszóvivő elmondta, hogy a javaslat célja a megrázkódtatás enyhítése és a biztonságérzet növelése nemcsak a bűncselekmény áldozatai körében, de az évi mintegy 240 ezer áldozat közvetlen környezetében élő, csaknem 700 ezer ember esetében is.
Az előterjesztés parlamenti elfogadása esetén 2006. január elsejétől az állam gyorssegélyt adhatna kézpénzben, később kárenyhítést, szakjogászi segítséget biztosíthatna.
A kormányjavaslat azt kezdeményezi, hogy január elsejével jöjjön létre az Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő szolgálata, amely tájékoztatást adna az érintetteknek jogaikról és kötelezettségeikről, érdekeik érvényesítésének lehetőségeiről.
Az azonnali pénzügyi segély méltányossági alapon járna, megítélhető legmagasabb összege jövőre 62 500 forint lenne. Az állami kárenyhítésben a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmények rászoruló áldozatai részesülhetnének, egymillió forintos maximális értékben.
Újra önállóvá válhat a Nemzeti Kulturális Alap
A Nemzeti Kulturális Alap a kormány szándékai szerint visszakapná korábbi önállóságát - közölte Batiz András. Az alap eredetileg önálló pénzügyi alapként jött létre, de 1999-ben az akkori kormány megszüntette pénzügyi önállóságát, és a kulturális tárca költségvetése alá került. A kormány szerdai döntését az motiválta, hogy az alap pénzügyi önállóságának számos előnye van, például az, hogy a terület mentesül a költségvetési viták alól, felgyorsul és leegyszerűsödik a pályázatoknál a döntéshozatali folyamat. Ha az Országgyűlés támogatja a kormány javaslatát, 2006. január elsejétől életbe lép a változás, és a Nemzeti Kulturális Alap önálló alapként működhet, 9,6 milliárd forinttal.
Magyarország támogatja az ENSZ reformját
Az ENSZ reformjáról, a világszervezetnek és az Európai Uniónak a koszovói és a balkáni térség rendezésével kapcsolatos elképzeléseiről folytatott eszmecserét többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán New Yorkban, az ENSZ székházában Kofi Annan ENSZ-főtitkárral.
Magyarország támogatja az ENSZ reformját annak érdekében, hogy a szervezet eredeti céljai mellett felkészülhessen és felelhessen a jelenkor új kihívásaira - közölte László Boglár, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki New Yorkból telefonon jelentkezett be a tájékoztatón.
Gyurcsány Ferenc négynapos látogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol fogadja őt George W. Bush elnök is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...