Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A GDP 6,2 százaléka lesz az idei államháztartási hiány

Cikk:

Idén az eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 6,2 százaléka lesz a korábban várt 6,4 százalékkal szemben - jelentette be Veres János pénzügyminiszter. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón szó volt a drogstratégiából eredő kormányzati feladatokról és a Csillagszóró fogyasztóvédelmi akciósorozat eredményeiről is.


Veres János
a szerdai kormányszóvivői tájékozatón ismertette az aktualizált konvergenciaprogramot. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy az idei (ESA'95) államháztartási hiány a GDP 6,2 százaléka lesz a korábban várt 6,4 százalékkal szemben. "Minden konvergenciaprogram arról szól, hogyan sikerül tartós egyensúlyi helyzet teremteni, Magyarország konvergenciaprogramja is azt az utat mutatja meg, ahogy a 2006. évi 9,2 százalékos államháztartási hiány 2010-re a maastrichti követelménynek megfelelő 3 százalék alá fog csökkeni" - mondta a pénzügyminiszter.

Az Európai Bizottságnak december 1- jéig eljuttatandó, módosított konvergenciaprogramban az idei gazdasági növekedést 2,2 százalékról 1,7 százalékra, az éves átlagos inflációt 7,5 százalékról 7,9 százalékra változtatta a kormány. Jövőre a GDP a korábban leírt 2,6 százalékkal szemben 2,8 százalékkal nő, az infláció viszont 4,8 százalék lesz a korábban rögzített 4,5 százalékkal szemben. Az eredményszemléletű GDP-arányos államháztartási hiány a jövő évi költségvetésben foglalt 4 százalékkal lesz egyenlő, ami 0,1 százalékponttal kisebb a korábban rögzítettnél - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A módosított konvergenciaprogram szerint az államháztartás aktív elsődleges egyenlege (ami nem tartalmazza a kamatfizetést) 2008-ban a GDP 0,1 százaléka lesz a korábbi 0 százalék helyett, 2009-ben 0,6 százalék (0,9 százalék helyett), 2010-ben 0,8 százalék (1,1 százalék helyett). Új prognózisként jelent meg a 2011-es adat, amely 1,1 százalék. Változnak a GDP-arányos államadósság adatai is: 2007-ben az államadósság 65,4 százalékra csökken a korábban várt 70 százalékról, jövőre 66,1 százalékra változik a korábban rögzített 71 százalékkal szemben, 2009-ben pedig 64,6 százalékra csökken a programban korábban leírt 69,3 százalékról.

Új feladatok a kormány előtt drogügyben

Húsz pontból álló feladatsort fogadott el szerdai ülésén a kabinet a nemzeti drogstratégiából fakadó, a kormányt érintő tennivalókat illetően; ezekre a feladatokra 2008-2009-ben 2 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt Daróczi Dávid kormányszóvivő jelentette be szerdán. A kabinet többek között a pályázati rendszer fejlesztésére 2008-ban és 2009-ben egyaránt 80-80 millió forintot szán, az általános iskolásokat érintő felvilágosító programok támogatására 2008-ban 185, 2009-ben 160 millió forint áll rendelkezésre. A húsz feladat között egyebek mellett továbbképzések és kutatások támogatása is szerepel.

Csillagszóró hadművelet: eddig 80 millió forint bírságot szabtak ki

Több tonna húst, ötezernél is több karton zárjegy nélküli cigarettát és több mint tízezer másolt CD-t, DVD-t találtak a Csillagszóró hadművelet eddigi ellenőrzései során - mondta el a kormányszóvivő. A november 22-én elindított Csillagszóró hadművelet elnevezésű fogyasztóvédelmi ellenőrzés során az akcióban részt vevő hét hivatal közül a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) munkatársai Gyulán 5500 karton zárjegy nélküli cigarettára bukkantak, összesen 25 millió forint értékben.

Ugyancsak a VPOP a budapesti Verseny utcai piacon 10 539 darab másolt CD-t és DVD-t foglalt le, az áruk értéke 41 millió forint volt. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Pest megyében két illegális üzemben 6 tonna fagyasztott, előhűtött szarvasmarhahúst, Budapesten 4 mázsa húskészítményt foglalt le. A Csillagszóró hadművelet során eddig több mint 80 millió forint bírságot szabtak ki az akcióban részt vevő hatóságok.

Ugrás vissza Ugrás vissza...