Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új agrártámogatási rendszer, pólusvárosi pályázatok

Cikk:

Az országgyűlés hétfőn megkezdi az összevont mezőgazdasági támogatási rendszer 2009-es bevezetéséről szóló törvény általános vitáját, a részletes vitát viszont a döntés súlya miatt az őszi ciklusra halasztják. A régi EU-tagállamok közül már 15 ország alkalmazza ezt a rendszert.


Csak az általános vita kezdődik meg hétfőn az Országgyűlésben az összevont mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) 2009-es alkalmazásáról, a részletes vitát viszont elnapolják őszre. Gőgös Zoltán, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden azt mondta: lehetőség lenne kormánydöntéssel is az új rendszer alkalmazására, de ilyen jelentőségű kérdésnél a gazdálkodók, illetve a parlament támogatására is szükség van. Amennyiben ezt a támogatást nem sikerül elérni, elállnak a rendszer 2009-es alkalmazására vonatkozó törvényjavaslattól, de ezzel az államtitkár szerint sok gazdálkodó járna rosszul, különösen azok az állattartók, akik nem rendelkeznek földterülettel.

Tizenöt régi tagállamban már működik

Az államtitkár szerint az SPS-rendszer 2009-es alkalmazása nem uniós kötelezettség, hanem nemzeti érdek, és alkalmazása nem olyan bonyolult, mint ahogy azt sokan gondolják. A jelenlegi SAPS támogatási rendszer egy része ugyancsak területi átalány, amely lényegében az SPS-alapon kerül elosztásra. Az SPS-rendszert már alkalmazó 15 régi tagállam közül egy sem akart visszaállni a korábbi támogatási rendszerre, ez is bizonyítja a rendszer eredményességét.

Az új rendszer keretében a támogatás feltételeként a gazdálkodóknak be kell tartaniuk 19 környezetvédelmi, állatjóléti és élelmiszer-higiéniai előírást. Az új rendszerrel azt is el lehet érni, hogy a támogatási rendszerbe ne kerüljenek be a termelésre alkalmatlan, rossz minőségű földek. Az eddigi tapasztatok szerint évről évre több tízezer hektár termelésre alkalmatlan terület kerül be a támogatási rendszerbe, ez viszont az egységre jutó támogatási összeget fokozatosan csökkenti.

A piaci kereslethez igazítják a termelést

Gőgös Zoltán elmondta azt is, hogy az új SPS-rendszer olyan jövedelemtámogatást jelent, amely a piaci kereslethez jobban igazodó racionális magatartásra ösztönöz, optimálisabb termelési szerkezet kialakítását feltételezi. Az SPS-rendszerben a termelési kötelezettségtől független támogatási jogosultságot, mezőgazdasági vagyonjogot állapítanak meg a termelőknek. Az SPS-rendszer nem függ a termeléstől, és nem ösztönöz arra, hogy a támogatás érdekében a piaci követelményektől függetlenül, a minél nagyobb támogatás érdekében határozzák meg a gazdálkodók a termelendő termékek körét, mennyiségét.

Új pólusvárosi pályázatok

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) június elsején két új, a pólusváros programhoz kapcsolódó pályázatot hirdetett meg. Az egyik program keretösszege 6,45 milliárd forint, ebből különféle klaszterek fejlesztésére pályázhatnak az érdekeltek. A másik pályázat keretösszege 9,1 milliárd forint, ennek keretében a pólusváros programban részt vevő önkormányzatok nyerhetnek el támogatást, olyan interaktív kiállítóterek létesítésére, amelyek bemutatják a városban megvalósított fejlesztéseket.

Molnár Csaba, a tárca államtitkára elmondta, hogy a klaszterek fejlesztésére egyrészt projektindítással, közös kutatással-fejlesztéssel lehet pályázni, de beadhatnak pályázatot a klaszterekben részt vevő vállalkozások és egyéb szervezetek is közös beruházásokra, eszközbeszerzésre, gyártási licenc, eljárás megvásárlására, az információs technológia fejlesztésére.

Együttműködésre ösztönöz a klaszterpályázat

Magyarországon még nem jellemző, hogy a vállalkozások, kutatóintézetek és más egységek közös gazdasági érdekeik érvényesítésére hálózatokba, azaz klaszterekbe tömörüljenek, pedig ez a külföldi példák alapján jelentősen megkönnyítheti az innovációt, a nemzetközi piacokon való eredményes részvételt. A 6,45 milliárd forintos pályázati keretösszegből egy-egy klaszter 5-250 millió forintos támogatást nyerhet el, a támogatáshoz 20 százalékos saját rész is elegendő. A pályázatokat június 30-tól lehet beadni.

A pólusvárosok kulturális infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázat keretében az adott város felsőoktatási, tudományos, gazdasági lehetőségeit, eredményeit kell bemutatni az új interaktív kiállítóterek segítségével, illetve más korszerű módszerekkel, bevonva a lakosságot az innovációs folyamatba, valamint segítve a műszaki, természettudományos nevelést. A támogatásra Budapest és Pécs kivételével a pólusváros programban részt vevő önkormányzatok pályázhatnak (Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Székesfehérvár és Veszprém).

A 9,1 milliárd forintos támogatási keretből az egyes pályázó önkormányzatok 1-1,75 milliárd forintos támogatást nyerhetnek el, a programokhoz elegendő a 10 százalékos önrész. A pályázatokat június 10-től lehet beadni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...