Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ösztöndíjat kapnának a hiányszakmákban tanulók

Cikk:

Jövő szeptembertől a hiányszakmákban tanulók az első fél évben havi 10 ezer, majd tanulmányi eredménytől függően 10-30 ezer forint szakmunkástanulói ösztöndíjat kapnának. Ezzel 15 százalékkal nőhet a hiányszakmákban tanulók száma.

A kormány a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosításában javasolja a szakiskolai tanulmányi ösztöndíj rendszer bevezetését - jelentette be Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A javaslat szerint 2009. szeptember elsejétől a hiányszakmákban tanulók ösztöndíjat kapnának, az első félévben egységesen havonta 10 ezer forintot, majd ezt követően, tanulmányi eredménytől függően 10-30 ezer forint közötti összeget, a tanulói szerződésben foglalt juttatások feletti, szakmunkástanulói ösztöndíjként. A hiányszakmákat a regionális fejlesztési és képzési bizottság határozná meg, az itt tanulóknak alanyi jogon járna az ösztöndíj. A tárca becslése szerint mintegy 30 ezer tanulót érinthet az ösztöndíjrendszer, amelynek forrását a Munkaerő-piaci Alap képzési része adja.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj rendszer bevezetésének célja a munkaerőpiacon keresett szakmák tanulásának ösztönzése, a szakmunkáshiány csökkentése, illetve  a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekei számára a szakmához jutás megkönnyítése.

A javaslat tartalmazza a kormány és a fuvarozói érdekképviseletek közötti megállapodás végrehajtásához szükséges jogszabályi hátteret is. Ezen túl változik a gazdasági társaságokról szóló törvény, illetve a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek alanyi köre is, a nonprofit gazdasági társaságok ugyanis mentesülnének a szakképzési hozzájárulási kötelezettség fizetése alól. A várakozások szerint a módosításnak köszönhetően 10-15 százalékkal nőhet a hiányszakmákban tanulók száma, enyhülhet a szakmunkáshiány, és 7-8 ezerrel emelkedhet a fuvarozók igényeinek megfelelő, jogosítvánnyal és képzettséggel rendelkező munkavállalók száma.

Emelkedik a TISZK-támogatás elnyerhető összege 

Budai Bernadett kormányszóvivő a tájékoztatón bejelentette, hogy emelkedik a térségi integrált szakképző központok (TISZK) létrehozására elnyerhető támogatás összege. A támogatás megemelésére a 2009-2010. évi akciótervek forrásaiból csoportosítanak át. A közép-magyarországi régióban a már meglévő, 10 nyertes pályázat mellett újabb 3 pályázónak van lehetősége arra, hogy megvalósítsa elképzelését, ennek érdekében 660 millió forinttal emelték a felhasználható keretet. További 5 szakképző központ kezdhet infrastruktúra-fejlesztési beruházásba a 2,5 milliárd forintos keretemelésnek köszönhetően - tette hozzá a kormányszóvivő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...