Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folyamatosan csökkennek a gyógyszerárak

Cikk:

A gyógyszer-gazdaságossági törvény 2007-es életbe lépése óta csökkennek a gyógyszerárak Magyarországon, egy reprezentatív felmérés szerint az emberek többségének pozitív véleménye van a patikaliberalizációról - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény 2007-es életbe lépése óta folyamatosan csökkennek Magyarországon a gyógyszerárak: tavaly 959 készítményért átlagosan 23 százalékkal, az idén november 1-jéig 751 gyógyszerért mintegy 15 százalékkal kellett kevesebb fizetni - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az árverseny eredményeként vannak olyan készítmények, amelyek ára a negyedére csökkent, van például olyan antipszichotikum, amely csaknem 38 ezer forint helyett 10 ezer forintért kapható, s van olyan, csontritkulásra felírt készítmény, amelynek ára harmadára csökkent. A cukorbetegségek kezelésénél alkalmazott gyógyszerek közül pedig akad olyan, amelyik 50 százalékkal lett olcsóbb.

2007. január 1-je óta több mint 47 új hatóanyag támogatása vált lehetővé. Ezek között számos olyan - például onkológiai, magas vérnyomás elleni - készítmény van, amely népegészségügyi szempontból kiemelt betegségek gyógyítására alkalmas. A gyógyszer-támogatási rendszer változásával a betegterhek is csökkentek. A tavaly január és szeptember közötti időszakot az idei év hasonló periódusával összehasonlítva a csökkenés mintegy 7 százalékos, úgy, hogy a terápiás napok száma nem változott. A tb-kassza kifizetései ezzel párhuzamosan 6 milliárddal emelkedtek - tette hozzá a miniszter.

Sikeresnek értékelték a patikaliberalizációt

A patikák alapítását szükségtelenül korlátozó szabályok feloldásának köszönhetően 345 közforgalmú patika, 35 fiók- és 12 kézi gyógyszertár engedélyezése történt meg az idén októberig. Az új gyógyszertárak többletszolgáltatásokat is vállaltak. Olyan településen, ahol egyáltalán nem volt gyógyszerellátás, vagy az nem volt folyamatos, összesen 27 fiók- és 10 kézi gyógyszertár létesült. Több mint 600 helyen lehet vény nélküli gyógyszereket patikán kívül vásárolni.

A reformok patikát érintő változásairól az ezt érzékelők kétharmadának pozitív véleménye volt - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából, 1500 ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből. Minden negyedik ember gondolja azt, hogy a gyógyszertári ellátás színvonala javult az elmúlt időszakban. A felnőtt népesség 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy patikán kívül is vásárol gyógyszert. A megkérdezettek 60 százaléka szerint a gyógyszerek patikán kívüli árusítása nem változtatta meg érezhetően a patikák működését.

Székely Tamás szólt arról is, hogy Brüsszelben közzétették az európai egészségügyi rendszerek rangsorát, s Magyarország a tavalyi 24. helyről a 14. helyre lépett elő. Ez is jelzi, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása jó irányba halad - fogalmazott a miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...