Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Áprilisban indul az Út a munkához program

Cikk:

Aki képes a munkára, annak munkát kell biztosítani - mondta csütörtökön Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, aki a szociális segélyezésben paradigmaváltásnak nevezte az Út a Munkához programot.

Paradigmaváltás a szociális segélyezésben az Út a munkához program - jelentette ki a szakminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön. Pénzzel azt lehet segélyezni, aki munkaképtelen, aki viszont képes a munkára, annak munkát kell biztosítani. Eddig az a felfogás uralkodott, hogy a foglalkoztatást biztosítani lehet a verseny- vagy a közszférában, ám a próbatervezés riasztó adatai szerint a szociális segélyezettek 40 százaléka 35 év alatti, tehát új eszközök, új programok kellenek. Meg kell erősíteni a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását - mondta Szűcs Erika.

A 35 év alattiak képzésére nyújt lehetőséget a második esély iskolája. Ez a forma szocializál, kompetenciákat fejleszt ki és motivál. Először nyelveket, informatikát tanulnak az ide járók, majd pedig közösségi programokon vesznek részt. A következő lépésben eljuthatnak egy vállalkozói körbe, hogy ott körülnézzenek, és ha kellően motiváltak, akkor visszakerülhessenek a munka világába - mondta Szűcs Erika. Aki foglalkoztatja ezeket az embereket, bizonyos időre járulékmentességet kap.

Szűcs Erika hangsúlyozta: fontos a feketemunka kínálatának visszaszorítása. Eddig bizonyos rétegeknek nem volt más lehetősége a pénzkeresésre, de ha a feketemunka mellett van reális alternatíva a legális szférában, akkor visszaszorulhat a feketemunka kínálata.

A miniszter szerint az Út a munkához program igazi segítséget adhat a rászorultaknak, összhangban van a társadalom érdekeivel, és megvalósítható. Ez utóbbit garantálja, hogy a program pénzügyi forrásai biztosítottak, a parlamenti vita előtt sok ezer személyes konzultáció zajlott le az érintettekkel, továbbá hogy az önkormányzatokkal együttműködési megállapodások születnek a törvény végrehajtása érdekében. A program április 1-jei beindulása után pedig figyelemmel kísérik a végrehajtást - tette hozzá.

Arra felvetésre, hogy a gazdasági válság nem hiúsítja-e meg a programot, a miniszter elmondta, hogy míg a program a legszegényebb rétegeken akar segíteni, addig a gazdasági válság inkább a munkával rendelkező alsóbb középosztálybeli embereket sújtja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...