Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A keleti régióban nincs tömeges elbocsátás

Cikk:

Az ország keleti régiójában nincs tömeges elbocsátás, mivel nincsenek jelen koncentráltan a multinacionális cégek és beszállítóik - mondta Tukacs István, a válságövezetek feltárásával és a megoldások összehangolásával megbízott kormánybiztos pénteken.

Az első jelentés az ország keleti régiójáról szól, ebben a vállalkozók cégük működtetésének pénzügyi nehézségeire és a munkahelyek megtartásának problémáira hívták fel leggyakrabban a figyelmet. A finanszírozási gondok oka a magas kamat és a piacon lévő kevés pénz. A munkahelyek megtartásához az állam támogatást ad, amelyhez a jelenlegi források az év közepéig tartanak ki - mondta Tukacs István kormánybiztos. A munkaerő piaci alapból 16 milliárd forint, míg az e célra fordítható uniós támogatásból 60 milliárd forint használható fel a munkahelyek megtartására. Ennek tipikus módja, hogy ha a munkaidőt csökkenti a vállalkozó, a kieső időre jutó munkabér és annak közterheinek 20, 50 vagy 75 százalékát a munkavállaló az államtól kapja meg. A támogatás aránya a kisebb vállalkozásoknál nagyobb.

A csökkentett munkaidő összekapcsolható a képzéssel, amire szintén jár támogatás. A keleti régióban ugyanis komoly problémát jelent a munkahelyek betöltésénél a képzettség hiánya. A nagyberuházási döntések felgyorsításával a válság okozta problémák enyhíthetők - mondta a kormánybiztos, aki következő lépésként a dunántúli, majd pedig a közép-magyarországi régiót vizsgálja, és készít azokról jelentést.

Több mint ezer kilométer utat újítanak fel

Budai Bernadett kormányszóvivő arról szólt, hogy a kormány szerdán tárgyalt az infrastrukturális projektek előkészítéséről. Idén 200 helyszínen 1100 kilométer alacsonyabb rendű út újul meg 43 milliárd forint támogatással. Az autópályák hossza 67 kilométerrel nő és 200 kilométer új főút épül, illetve újul meg idén. Jelenleg 16 nagy-projektet küldött el a kormány Brüsszelbe, ott eddig egyet, a debreceni villamos fejlesztést hagyták jóvá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...