Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A hatóságok nem találtak fuzárium fertőzést

Cikk:

A magyar és a külföldi szakhatóságok sem találtak fuzárium-toxin fertőzést a magyar gabonatermékekben  az elmúlt években, illetve a napokban végzett, célzott vizsgálatok alatt - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő a szerdai kormányülés után.

Az ülésen Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszámolt arról, hogy a szakhatóságok korábban és jelenleg is folyamatosan vizsgálják a gabonatermékek fertőzöttségét. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 2008-ban közösen vizsgálta a kereskedelmi forgalomban lévő magyar eredetű gabonatermékeket, vagyis liszteket, korpákat, és gabonapelyheket. A szakemberek összesen 303 élelmiszer és 4 takarmánymintában kerestek 16 féle fuzárium-toxint, a 4912 vizsgálat alatt azonban egyetlen esetben sem találtak hormon hatású mérget - idézte az agrárminiszter beszámolóját Budai Bernadett kormányszóvivő. Sem a háziorvosoktól, sem a szakhatóságoktól nem érkezett panasz, illetve hivatalos bejelentés arról, hogy bárki is gabonaipari terméktől betegedett volna meg.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hozzátette: jelenleg semmiféle tudományos - laboratóriumi, biológiai - bizonyíték nem utal a megbetegedések és a fuzárium tartalmú élelmiszerek fogyasztása közötti kapcsolatra. Az ÁNTSZ ettől függetlenül felkereste a korábban megbetegedett kislány családját, valamint megkezdődött az általuk fogyasztott termékek, és az érintettek étkezési szokásainak vizsgálata, ami legkorábban 2-3 héten belül adhat választ a sajtóban tárgyalt megbetegedés okára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...