Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-szlovén kormányülés lesz pénteken

Cikk:

Jövő kedden Bajnai Gordon az Egyesült Államokba utazik, ahol többek között Joseph Bidennel, az Egyesült Államok alelnökével tárgyal. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón szó volt még a pénteki magyar-szlovén kormányülés témáiról és arról, hogy a tavalyihoz képest idén 15 millió forinttal kevesebbe kerül majd Az ország Kkarácsonya rendezvénysorozat.

Pénteken második alkalommal tartanak közös magyar-szlovén kormányülést Keszthelyen - jelentette be Szollár Domokos a kabinet szerdai ülése után. Az ülésen szó lesz az Európai Unió jövőjéről a lisszaboni stratégia elfogadását követően, energetikai, energiaellátással kapcsolatos kérdésekről, illetve arról, hogy a határon átnyúló együttműködési programok keretében 14 millió euróra lehet pályázni a következő években. A napirendi pontok között szerepel infrastrukturális együttműködés - közölte a szóvivő, ezek közül kiemelte a Zalalövő-Boba vasútvonal korszerűsítését.

Bajnai levélben fordult Timosenkóhoz a tankönyvbotrány miatt

Bajnai Gordon miniszterelnök levélben fordult Julija Timosenko ukrán miniszterelnökhöz, amelyben mély aggodalmát fejezte ki a kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait csorbító ukrajnai tankönyvbotrány kapcsán. Szollár Domokos kormányszóvivő azt mondta: a kormányfő bízik abban, hogy az ukrán oktatási rendeleteket módosítja vagy felülvizsgálja Ukrajna. Az ügy előzménye, hogy az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg a mintegy 100 kárpátaljai magyar iskola számára szükséges tankönyvek magyar fordítását a 2010/2011-es tanévre. E lépés miatt nagy a valószínűsége annak, hogy tankönyv nélkül maradnak a tanintézetek 10. osztályai, ezzel pedig jelentősen csorbulhatnak az ott élő magyar kisebbségek oktatási, emberi jogai is - fogalmazott a szóvivő.

Olcsóbb lesz az állami karácsony

A tavalyi 57 millió után idén 27 százalékkal kevesebb pénzt, 42 millió forintot költ a kormány Az ország karácsonya programjaira. Lesz kézműves vásár és Meseváros, utóbbi december 5. és 23. között, hétköznaponként 12 órától este 8 óráig lesz nyitva. A Mikulásház hétköznaponként 16-19 óra között várja az érdeklődőket, hétvégén pedig reggel 10 és este 8 óra között lesz nyitva. A Mikulásházban lévő magyar Mikulást és a krampuszokat is beoltják a H1N1 vírus ellen - jegyezte meg a kormányszóvivő. A Kossuth téren ezek mellett magyar iparművészek, kézművesek mutatják be termékeiket, és itt mutatnak be karácsonyi népszokásokat is, hétvégenként a téren közlekedik majd Mikulásvonat.

Az Ország Karácsonyfája idén a 474 lakosú Felsőcsatárról érkezik, a 16 méter magas és több mint 40 éves erdei lucfenyőt több mint 1500 gömbdísz, több mint egy kilométer hosszú girland és égősor díszit majd; december 5-én 10 órától egészen december 27-ig lehet megnézni. A karácsonyfa fényeit december 6-án délután 16 óra után a magyar és a  lappföldi Mikulás felsőcsatári gyermekek segítségével közösen kapcsolja fel.

Bajnai Gordon az Egyesült Államokba utazik

Bajnai Gordon miniszterelnök jövő kedden Washingtonba utazik az amerikai kormányzat meghívására, a kormányfő találkozik Joseph Bidennel, az Egyesült Államok alelnökével - közölte a kormányszóvivő. Bajnai az amerikai alelnök mellett munkamegbeszélést folytat az amerikai kormány több vezetőjével, valamint szenátorokkal és képviselőkkel is, a találkozókon szó lesz többek között a gazdasági válság kezeléséről, a Lisszabon utáni Európa-Amerika partnerségről, a NATO jövőjéről és energetikai kérdésekről.

Biden alelnök és Bajnai Gordon konzultálnak az új amerikai Afganisztán-stratégiáról, az afganisztáni szerepvállalás jövőjéről, valamint a Nyugat-Balkánról is. A miniszterelnök egyeztet Dominique Strauss-Kahn IMF-elnökkel, valamint az amerikai üzleti és kereskedelmi élet szereplőivel - sorolta Szollár Domokos.

Bajnai Gordon az Egyesült Államokban élő magyarság képviselőivel is találkozik majd, és részt vesz a Magyar-Amerikai Koalíció hagyományos, december 4-i Mikulás-ünnepségén is. Mivel a Biden-Bajnai találkozó a Fehér Házban lesz, ezért a kormányszóvivő nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a washingtoni látogatáson a magyar kormányfő találkozhat Barack Obama elnökkel is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...