Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Eltörlik a szuperbruttót, lesz minimálbéremelés

Létrehozva: 2010. június 10.
Módosítás: 2010. június 11.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A kormány még idén eltöröl tíz, úgynevezett kis adónemet és a szuperbruttót, a jövő évtől bevezetik a 16 százalékos, egykulcsos szja-t, a járulékok csökkentésére viszont most nincs lehetőség – közölte Kármán András nemzetgazdasági államtitkár csütörtökön.

A kormány eltörölné a szuperbruttót, mivel azt az adórendszer felesleges bonyolításának tartja - mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért felelős államtitkára csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón. Az államtitkár szerint lesz minimálbér emelés is, amelynél cél, hogy senkinek se csökkenjen a nettó kereste, utalt azonban arra is, hogy az új adórendszert két év alatt vezetik be, ezért a hatások is hosszú távon jelentkeznek majd.

Nem lesz járulékcsökkentés
A családi adózásra épülő szja-rendszer kialakításánál, amely 16 százalékos egykulcsos adóra épül, fontos szempont, hogy azzal mindenki jól járjon, senkinek se csökkenjen a nettó jövedelme, és jelentősen bővüljön az adózók köre. Az új rendszer jövő évtől lesz hatályos, a részleteket még egyeztetik. Járulékcsökkentésre egyelőre nincs lehetőség – mondta Kármán András.

Ötszáz milliós bevételig 10 százalékkal adóznak a kkv-k

Magyarországon a nyereséges kis- és középvállalkozások (kkv-k) teljes köre 10 százalékos kulccsal fog adózni, a kedvezményes kulcs igénybevételét korlátozó feltételek megszűnnek. A kedvezményes 10 százalékos kulcs alapja az adózás előtti nyereség lesz, 500 millió forintig. Az intézkedés költségvetési hatása 70 milliárd forint, de ezzel együtt is tartható a 3,8 százalékos idei hiánycél. Az ekhóval és evával eddig nem foglalkozott a kormány – mondta az államtitkár.

Megszűnik tíz kisadó
 
Az adórendszer egyszerűsítésének jegyében a kormány még az idén megszüntet tíz, adónemet, amelyeknél az államtitkár szerint nagyobb az adminisztrációs költség, mint maga a bevétel. Ezek a bérfőzési szeszadó, a tv-készülékek üzemben tartási díja, az épület utáni idegenforgalmi adó, a vállalkozók kommunális adója, az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, a nagyteljesítményű személygépkocsik, vízi járművek, légi járművek adója, a vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás, az ajándékozási illeték egyenes ági rokonság esetén.
 
A kormány olyan bankadót akar bevezetni, amely nem veszélyezteti a szektor stabilitását és minimalizálja a banki hitelezés  visszaesésének kockázatát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...