Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadták a szabálysértési és a polgárőrtörvény tervezetét

Cikk:

Elfogadta a kormány a szabálysértésekről, valamint a polgárőrségről szóló új törvények tervezetét. A szabálysértésekről szóló javaslat szerint átalakul a szabálysértési büntetések végrehajtási rendszere, emelkednek a kiszabható bírságok és a jegyző helyett a kormányhivatal lesz az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság. A polgárőr szervezeteknek megtiltanák a politikai tevékenységet.

A szabálysértési törvényjavaslat szerint az elkövetőket lehetőleg a helyszínen, de legkésőbb elkövetéstől számított 30 napon belül felelősségre vonják. Lehetőség lesz az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatalra is, ha egyértelmű a tettenérés. A jegyző helyett a kormányhivatal lesz az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság. Átalakul a szabálysértés miatt kiszabható büntetések végrehajtásának rendszere is: az, aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással sújtható, ugyanakkor a pénzbírság közérdekű munkával is megváltható lesz.

Bevezetik a szabálysértési visszaesést is: ennek értelmében az eredetileg elzárással nem büntethető szabálysértések esetén - kivéve a helyszíni bírságolást - ha hat hónapon belül legalább kétszer már felelősségre vontak valakit, akkor a harmadik, folyamatban lévő cselekménye szabálysértési elzárással is fenyegethető lenne. A közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabálysértések esetén, ha hat hónapon belül kétszer már történt felelősségre vonás, akkor a járművezetés szabályainak harmadszori megsértése miatt járművezetéstől eltiltást is alkalmazni kellene.

Magasabb lesz a bírságok összege

A rendőrség az összes szabálysértés esetén szabhatna ki helyszíni bírságot, amelynek mértéke 5 és 50 ezer forint közötti összegre változik, ismételt elkövetés esetén pedig 70 ezer forint is kiszabható lesz. A szabálysértések esetén kiszabható pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összege a jelenlegi 3-ról 5, illetve 150-ről 300 ezer forintra emelkedik 2013. január 1-jétől. A tulajdon elleni szabálysértéseknél az értékhatár 20-ról 50 ezer forintra emelkedik, amivel 63 ezer ügytől mentesül a büntetőeljárás. A törvényjavaslat elősegíti, hogy csökkenjen a bűncselekmények és szabálysértések száma – összegezte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára.

Nem politizálhatnak a polgárőr szervezetek

Az új polgárőrtörvény tervezete szerint a polgárőrszervezetek nem folytathatnak politikai tevékenységet, működésük politikai pártoktól független. Az előterjesztés meghatározza a polgárőr-egyesület által kizárólagosan végezhető alapfeladatokat is, így a közterületi járőrszolgálatot, a figyelőszolgálatot és a jelzőőri feladatokat. A polgárőrségek akkor kezdhetik meg működésüket, ha kötöttek az illetékes megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást, továbbá ha tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek. A polgárőrök, akiknek kitűzhető igazolvánnyal kell rendelkezniük, új formaruhát kapnak - ismertette Kontrát Károly. A javaslat bevezeti a polgárőrszolgálat ellátásával kapcsolatos panasz jogintézményét is. A rendvédelem állami monopóliumát kikezdő álpolgárőrségek megjelenését már a tavasszal rendezték, és visszaszorították ezt a jelenséget – jegyezte meg az államtitkár.

Giró-Szász András kormányszóvivő az új törvényjavaslatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a kabinet megalakulása óta kiemelt feladatként kezeli a közbiztonság javítását, mind az új szabálysértési törvény, mind pedig az új polgárőrtörvény a hatékonyságot erősíti.

Ugrás vissza Ugrás vissza...