Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Decembertől újra él a kilakoltatási moratórium

Cikk:

December 1-től jövő márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium, ez idő alatt pedig megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő, amely segíthet a bajba jutott devizahiteleseken. Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön beszámolt arról is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő szerdai kormányülésen terjeszti elő a nemzeti növekedési tervet.

December 1-jétől jövő márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium - közölte Giró-Szász András. A kormányszóvivő emlékeztetett: a kabinet eddig négyszer hosszabbította meg a moratóriumot, a negyedik meghosszabbítás lejártától, október elejétől mostanáig pedig bevezetett egy kényszerértékesítési kvótát. A jövő héten kezdődő kilakoltatási tilalom ideje alatt - jövő januártól - megkezdi működését a nemzeti eszközkezelő, amely a nehéz helyzetbe jutott devizahitelesek helyzetén próbál meg segíteni.

Giró-Szász András érthetetlennek nevezte, hogy a Magyar Bankszövetség korábban közleményben bírálta a Gazdasági Versenyhivatalnak a lakossági jelzáloghitel-kamatok egy időben végrehajtott megemelése miatt indult vizsgálatát. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány tiszteletben tartja  GVH függetlenségét, annak működésére, a vizsgálatok befolyásolására  sem szándéka, sem lehetősége nincs.  A hivatal eljárása az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kijelölt, a bankszövetség javaslatairól tárgyaló delegáció éppen csütörtök délután tartott megbeszélést a szövetség képviselőivel. A Pleschinger Gyula pénzügypolitikai államtitkár vezette küldöttség a következő két hetet kérte a tárgyalások lefolytatására, azt követően pedig a kormány elé terjeszti az álláspontját. A Magyar Bankszövetség múlt hét csütörtökön adta át a kormánynak a devizában nyilvántartott lakossági jelzáloghitelek adósai helyzetének enyhítésére vonatkozó javaslatát.

Január végére állapodhatunk meg az IMF-el

Hazánk abban a pillanatban megkezdheti a tárgyalásokat az IMF-el, amint valutaalap kijelölte a delegációt, és a tagok megérkeznek Magyarországra, a megbeszélések leghamarabb januárban vezethetnek eredményre. Matolcsy György egyeztetni fog a Magyar Nemzeti Bank vezetőivel az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban – erősítette meg a kormányszóvivő. Giró-Szász András ugyanakkor leszögezte: Magyarország gazdaság- és társadalompolitikai szuverenitása nem korlátozható. Az elmúlt időszakban a kabinet bevezette a bankadót, az ágazati különadókat, az árfolyamgátat, a végtörlesztést, valamint befagyasztotta a rezsiköltségeket: ezeket a lépéseket nem tehettük volna meg, ha 2010-ben nem zárjuk le a 2008-ban kötött IMF-megállapodást – érvelt Giró-Szász András.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a nemzetgazdasági tárca - figyelembe véve az európai, elsősorban a német növekedési prognózist, amelynek a módosítása a német központi bank részéről megtörtént - a jövő szerdai kormányülésen előterjeszti a nemzeti növekedési tervet.

A nyugdíjakkal kapcsolatban elmondta, 2012-ben 4,7 százalékkal emelkedik a nyugdíj, ami egyrészt a 4,2 százalékra becsült inflációmértékből, másrészt a most novemberi, 2011-re vonatkozó havi 0,5 százalékos emelés bázisértéken való beépítéséből áll össze.

A kabinet minden eszközt felhasznál a forint védelmére

A kormány szerint az elmúlt hetekben történhettek spekulációs támadások a forint ellen, ezért a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat segítségét kéri az esetleges támadás kiderítéséhez – jelentette be a kormányszóvivő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...