Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Környezet-egészségügyi miniszteri konferencia Budapesten

Létrehozva: 2004. június 9.
Módosítás: 2004. június 10.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A következő évek környezet-egészségügyi feladatairól tárgyalnak Európa egészségügyi és környezetvédelmi miniszterei Budapesten június 23. és 25. között. A konferencia központi témája a gyermekeket veszélyeztető környezeti ártalmak visszaszorítása lesz.

Ötvenkét ország több mint ezer képviselője lesz jelen a Budapesten megrendezett IV. Környezet és egészségügyi miniszteri konferencián. Az ötévente rendezett konferencián az európai kontinens vezető politikusai és szakemberei a következő időszak legfontosabb teendőiről, célkitűzéseiről döntenek. A budapesti találkozó központi témája a gyermekeket érő környezet ártalmak kiküszöbölése lesz.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter a konferencia témája kapcsán kifejtette, a gyermekeket nem lehet kis felnőttként kezelni, fokozott érzékenységük és korlátozott lehetőségeik miatt védtelenebbek a környezeti ártalmakkal szemben. A levegőben előforduló szennyezőanyagok - a dohányzást, de a növekvő forgalmat is ideértve -, a vizek és élelmiszerek szennyezettsége egyaránt nagyobb veszélyt jelentenek a gyermekek szervezetére, mint a felnőttekére.

De nemcsak a légszennyezettség, a balesetek és sérülések is komoly veszélyt jelentenek: Európában a gyermekek körében tíz halálesetből 3-4 alkalommal otthon, az utakon, iskolában történik baleset.

A konferencia célja ezért egy olyan akcióterv megalkotása és elfogadása, amely összegzi a gyermekek egészségének megőrzése érdekében szükséges intézkedéseket - közölte Kökény Mihály.

Magyarországi helyzet

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a környezet-egészségügy kapcsán végrehajtott magyarországi intézkedéseket összegezve beszélt az illegális hulladéklerakók felszámolásáról, a szennyvíztisztító-rendszerek kiépítéséről, valamint a Nemzeti környezetegészségügyi akcióprogram keretében végzett felmérésekről.

Az intézkedések következtében 11 százalékkal csökkent a mérsékelten szennyezett levegőjű területek aránya, és csaknem felére (40 százalékkal) csökkent az érintett lakosság aránya. Csaknem teljes a lakosság vezetékes ivóvízzel való ellátottsága és a szilárd hulladékok szervezett begyűjtése.

Pintér Alán-díj

A konferencián első alkalommal adják át a Pintér Alánról elnevezett környezet-egészségügyi díjat, melyet három személy kaphat meg. Pintér Alán indította el a Nemzeti környezetegészségügyi akcióprogramot, és irányította is 2001-ben bekövetkezett haláláig. Emellett jelentős szerepet vállalt a budapesti konferencia előkészítésében is.

Magyarországot a 12 fős hivatalos delegáción kívül - melyben az érintett minisztériumokon kívül a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint az oktatási tárca képviselői is helyet kaptak - egy 50-60 fős megfigyelői csoport képviseli a tárgyalásokon - mondta el Jakab Ferencné , az egészségügyi minisztérium címzetes államtitkára. A miniszteri ülésekkel párhuzamosan ifjúsági és civil fórumot is rendeznek a fővárosban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...