Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:365 milliárd forint jut környezetvédelemre a következő két évben

Létrehozva: 2004. november 4.
Módosítás: 2004. november 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi beruházásokra az Európai Unió támogatásával összesen mintegy 365 milliárd forintot fordítanak 2006 végéig Magyarországon. Erről Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter beszélt csütörtökön a strukturális alapokból finanszírozott projektek első pályázati szakaszának eredményhirdetésén.
A még előcsatlakozási alapként az EU-csatlakozás előtt megnyílt ISPA-keret 150 milliárd forintnyi, a nagy projekteket támogató kohéziós alap 177 milliárd forintnyi, míg a regionális egyenlőtlenségek csökkentését célzó strukturális alapok 38,5 milliárd forintnyi környezetvédelmi fejlesztési forrást jelentenek Magyarország számára.
2007-től háromszor, négyszer több támogatás érkezhet
Persányi Miklós szerint nem kell félni attól, hogy az ország nem tudná felhasználni az EU által rendelkezésre bocsátott környezetvédelmi támogatásokat. Hozzátette, hogy 2007-től a környezetvédelemre rendelkezésre bocsátott EU-források évente minimum megháromszorozódnak, de akár meg is négyszereződhetnek
.
A miniszter a már lekötött ISPA-támogatások kapcsán elmondta, hogy azt önkormányzati társulások 7 megyei jogú város szennyvízkezelésére és 12 térség komplex hulladékgazdálkodási rendszerének kiépítésére használják fel. A rendelkezésre álló 150 milliárd forintból 82,5 milliárd forintot biztosít az unió, 52,5 milliárd forintot az állam és 15 milliárd forintot az érintett önkormányzatok.
A kohéziós alap támogatásából öt nagy környezetvédelmi projekt valósul meg, köztük Európa jelenlegi egyik legnagyobb zöld beruházásaként, 135 milliárd forintért a budapesti szennyvíztisztító. A beruházásokhoz szükséges forrásokat a kohéziós alap 124 milliárd forintnyi támogatása és a magyar állam 32 milliárd forintnyi önrésze fedezi - mondta Persányi Miklós.
Tízmilliárdos EU-támogatás központi környezetvédelmi projektekre
A strukturális alapokból Magyarország számára zöld projektekre lehívható 38,5 milliárd forintból 28,2 milliárd forint pályázati úton hozzáférhető, a fennmaradó hányad központi környezetvédelmi projektekre jut. Központi projekt a Vásárhelyi-terv kivitelezése, a Natura 2000 természetvédelmi hálózat kiépítése, valamint a levegő- és zajszennyezésmérő hálózat fejlesztése. A finanszírozás 70-75 százaléka uniós, 20-25 százaléka állami, 0-5 százaléka saját erős - tette hozzá a miniszter.
Persányi Miklós elmondta, hogy Nemzeti fejlesztési terv (NFT) keretében meghirdetetett, június 30-án zárult első pályázati fordulóban 29 pályázó adta le pályaművét 55 milliárd forintot igényelve. A beadott pályázatok közül hat önkormányzat 9,5 milliárd forint értékben nyert támogatást környezetvédelmi beruházásokhoz.
Három pályázati fejezet kerete már kimerült
Donáth Béla , a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fejlesztési igazgatóságának vezetője elmondta: a nyertesek kimerítették az NFT környezetvédelmi és infrastruktúra operatív programjának zöld jogcímei közül a szennyvízkezelési, az egészségügyi, illetve építési hulladékokkal kapcsolatos fejezeteket.
A pályázóknak még érdemes jelentkezniük a vízminőség-javításra, az állati hulladékok kezelésére és a környezeti kármentesítésre vonatkozó jogcímek támogatásaira. Az igazgató szerint az idén július elsejétől már folyamatosan pályázható környezetvédelmi NFT-keretet legkésőbb 2005 közepéig lekötik a pályázók.
Ugrás vissza Ugrás vissza...