Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Koszóvó nagykövetséget nyit Magyarországon

Cikk:

Tizenkét újabb országban - köztük hazánkban - nyit nagykövetséget Koszovó, a nagyköveti posztokra február elején írják ki a pályázatokat. Szerbia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét, ezt az álláspontot Moszkva is támogatja.

A múlt év februárjában egyoldalú lépéssel függetlenné vált Koszovó hamarosan tizenkét újabb országban, köztük Magyarországon nyit nagykövetséget. Skender Hyseni külügyminiszter közölte a pristinai parlament külügyi bizottsága előtt mondott beszédében, hogy a volt Jugoszláviából kiszakadt államok közül Horvátországba, Macedóniába, Montenegróba és Szlovéniába küld nagykövetet a fiatal állam. A további új diplomáciai képviseleteket Bulgáriában, Csehországban, Hollandiában, Japánban, Kolumbiában, Magyarországon, Portugáliában és Svédországban nyitja meg. Hyseni jelezte, hogy már február elején kiírják a pályázatokat a 12 nagyköveti poszt betöltésére.

Koszovó a múlt év szeptemberében nyitotta meg első tíz külképviseletét. Jelenleg Ankarában, Bécsben, Berlinben, Bernben, Brüsszelben, Londonban, Párizsban, Rómában, Tiranában és Washingtonban van nagykövete.

Az ENSZ 192 tagállama közül 54 ismerte el eddig Koszovót. Szerbia azonban elutasítja Koszovó függetlenségét, és továbbra is saját tartományának tekinti a területet. Moszkva erőteljesen támogatja Belgrád álláspontját. A Biztonsági Tanács vétójoggal bíró állandó tagjaként Oroszországnak módjában állna megvétózni Koszovó felvételét a világszervezetbe, ha Pristina pályázna az ENSZ-tagságra.

Ugrás vissza Ugrás vissza...