Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyarok kétharmadának nem fontos az európai identitás

Létrehozva: 2005. február 18.
Módosítás: 2005. február 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magyarok a munkanélküliséget és a gazdasági helyzetet tartják az ország legfontosabb problémájának az unió Eurobarometer elnevezésű felmérése szerint. A csatlakozás óta első alkalommal elkészített magyar nemzeti jelentést pénteken mutatták be Budapesten.

A lakosság fele úgy gondolja, hogy Magyarország fejlődése szorosan összefügg az unió fejlődésével - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Kovács László adópolitikáért felelős EU-biztos.

Az Eurobarometer felmérést az EU 25 tagállamában és a négy tagjelölt országban tavaly októberben és novemberben végezték el. Thomas Glaser , az Európai Bizottság budapesti képviseletének megbízott vezetője kiemelte: a magyarok pesszimizmusa az Eurobarometer adataiból is kitűnik, ugyanakkor az is, hogy a magyarok az átlagnál többet tudnak az EU-ról.

Csak minden második magyar EU-párti

A közzétett felmérés kitér arra, hogy Magyarországon 2004 őszén az ország uniós tagságának támogatottsága 49 százalékos volt, ezzel a tíz új tagállam között Magyarország csak a hetedik helyen áll. Az új tagországok közül csak Lettországot (ahol a tagság támogatottsága 40 százalék), valamint Csehországot és Máltát (45-45 százalék) előzi meg Magyarország.

Az EU-felmérés azt mutatja, hogy a 25 tagországban is a munkanélküliség és a gazdasági helyzet áll a problémalista élén. A magyarokat leginkább foglalkoztató további, külön címszó alatt megnevezett gondok között az inflációt (27 százalék), az egészségügyet (24 százalék), a nyugdíjakat (13 százalék) illetve a lakásügyet (8 százalék) említették.

Nem fontos az európai identitás

Az Eurobarometer megállapítása szerint nőtt a magyarok bizalma az EU és annak intézményei iránt, és a magyarok saját élethelyzetük jövőbeni alakulását tekintve is optimistábbak lettek, mint a belépést követő időszakban, illetve a 25 tagország lakosai átlagosan. A többi tagországban ugyanakkor sokkal többen vallják magukat elégedettnek, mint a magyarok.

Az ezerfős mintavétellel készített felmérés egyik megállapítása, hogy az EU-tagállamok közül Magyarországon a legkevésbé fontos az európai identitás az emberek számára: a megkérdezettek 64 százaléka saját magát a közeljövőre tekintve csakis magyarnak tartja.

Ötből három magyar várja az eurót

A TNS Magyarország intézet által elkészített itthoni Eurobarometer közvélemény-kutatás megvizsgálta az unió további bővítésének magyarországi támogatottságát is, és megállapította: 2004 májusa óta 9 százalékponttal, 21 százalékra emelkedett az ellenzők aránya. A közös európai fizetőeszközt, az eurót ugyanakkor a magyarok 60 százaléka támogatja, és csak 26 százaléka ellenzi.

A sajtótájékoztatón Hann Endre , a Medián Közvéleménykutató Intézet igazgatója elmondta: az idén végzett felmérésük szerint a belépésre váró országok közül Horvátországnak van a legnagyobb támogatottsága Magyarországon, majd Bulgária, Törökország és Románia a további sorrend.

Ugrás vissza Ugrás vissza...