Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország az unió kapuja lehet az ázsiai befektetőknek

Létrehozva: 2004. január 21.
Módosítás: 2004. január 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Indonézia, Malajzia és Szingapúr egyaránt vonzó befektetési célpontnak tartja a magyar piacot. Az ottani cégek többek között az Antenna Hungária privatizációja és a harmadik generációs mobiltender kiépítése iránt érdeklődtek - mondta szerdán Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, miután a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt a három ázsiai országban.

Magyarország keresi a szerepét az unión belül, Ázsia pedig partnert keres az európai országok között. Hazánk kapocs lehetne az Európai Unió és Ázsia között, hiszen EU-tagsága 500 milliós piacot nyithat meg az ázsiai vállalkozások előtt.
Előnyt jelent az is, hogy Magyarország a csatlakozás után az unió keleti határa lesz, így nemcsak a tagországok, de a balkáni államok felé is kaput nyithat a vállalkozásoknak. Ázsia számára vonzó, hogy Magyarország az európai közlekedési folyosók gócpontjában fekszik, és nagyra értékelik a magyar szaktudást is - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. Az ázsiai partnerek dinamikus piacot - a térségben a gazdaság növekedése évente 7-8 százalék - és rendkívül fejlett IT-technológiát kínálnak.
Befektetések, export és turizmus
A tárgyalások célja a befektetések ösztönzése, az exporttevékenység, a turizmus erősítése és közös projektek elindítása volt. Jelenleg az Indonéziába irányuló export az onnan érkező import értékének mindössze egytizede. Az indonéz vezetők a gazdasági együttműködés mellett arra is számítanak, hogy Magyarország előremozdítja a megrekedni látszó Európa-Ázsia párbeszédet. Gazdasági szakértők részvételével megalakult a magyar-indonéz üzleti tanács.
A látogatáson konkrét megállapodás is született: a Transelektro egy 7 millió dollár értékű szerződést nyert el egy elektromos erőmű-alállomás építésére, a Medicor pedig hat kórház építéséről, az Ikarusbus pedig egy összeszerelő-üzem létesítéséről tárgyalt. A térségben működő német-svájci egyetem az Európai Unióban is hasznosítható diplomát ad hallgatóinak, az intézmény felkérte Magyarországot, hogy vegyen részt a képzésben.
Szingapúr: e-kormányzati mintapélda
Szingapúrban a fő téma az informatika, ezen belül az e-kormányzati szolgáltatások voltak: a Budapest méretű, ám 4 millió lakosú városállamban 1600 szolgáltatást intézhetnek elektronikus úton az állampolgárok. Magyarország megvizsgálja, hogy melyek azokat a szolgáltatások és módszerek, amelyeket itthon is meg lehetne honosítani. Szingapúr felajánlotta, hogy bemutató jelleggel több kísérleti projektet valósít meg hazánkban.
Befektetők komoly érdeklődést mutattak a harmadik generációs mobiltender magyarországi kiírása iránt, a Telekom Malaysia pedig közös pilot-projektet indít az Antenna Hungária Rt.-vel a digitális műsorszórásban.
Magyar-ázsiai üzleti fórum októberben
Kóka János , az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke szerint Indonézia 38 milliárdos valutakészletével és modernizálási szándékával szívesen együttműködne az Európai Unióval, közelebbről Magyarországgal, ezt számára a helyi versenyszempontok is indokolttá teszik.
Szingapúrban nagy lehetőség rejlik a már működő csúcstechnológiák és a magyar hozzáadott érték házasságában, főként a szoftvergyártás területén. Az üzleti együttműködésben további megállapodások várhatók az októberre tervezett Magyarország-Ázsia fórumon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...