Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Általános vitán az új közbeszerzési törvény

Létrehozva: 2003. november 19.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A parlamentben szerdán megkezdődött az új közbeszerzési törvény általános vitája. A reform célja többek közt a közpénzfelhasználás átláthatóságának, nyilvánosságának további erősítése és az esélyegyenlőségen alapuló verseny biztosítása.
Az új közbeszerzési törvény elsődleges célja a jogharmonizáció, de ugyanilyen fontos célkitűzés a közpénzfelhasználás átláthatóságának, nyilvánosságának további erősítése és az esélyegyenlőségen alapuló verseny biztosítása - mondta Hankó Faragó Miklós a közbeszerzési törvény általános vitájának kezdetén az Országgyűlésben. "Az eltúlzott mértékű szigorítást a jogharmonizáció szempontja nem követeli meg, sőt az európai közösségi jog a hatályos magyar szabályozáshoz képest számos tekintetben rugalmasabb, kevésbé korlátozó szabályokat tartalmaz" - fogalmazott expozéjában az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára.
Hankó Faragó Miklós hangsúlyozta, hogy nem teljesen új törvény megalkotásáról van szó, ugyanis a javaslat csak formailag új, tartalmilag azonban a magyar közbeszerzési jog reformjáról van szó, amely épít az eddigiekben bevált megoldásokra. Hozzátette: "a törvény továbbra is tilalmazza és szankcionálja a közbeszerzéseknek a közbeszerzési törvény megkerülése, alkalmazásának mellőzése céljából történő részekre bontását, a közbeszerzési szerződés alapján megkötött szerződés jogsértő módon történő módosítását, illetőleg teljesítését."
Értékhatárok
Hankó Faragó Miklós a javaslatban szereplő újdonságként emelte ki a három közbeszerzési értékhatárt: az európai közösségi értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű, a nemzeti értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű és a nemzeti értékhatár alatti közbeszerzéseket. A törvény az ajánlatkérők között megkülönbözteti a klasszikus ajánlatkérőket és a közszolgáltatókat, valamint felveszi a jelenlegi beszerzési tárgyak (árubeszerzés, szolgáltatás-megrendelés, építési beruházás) közé az építési koncessziót - fűzte hozzá. Szavai szerint a javaslat lehetőséget biztosít az ajánlatkérőnek, hogy az irreális kötelezettség-vállalásokat tartalmazó ajánlatok tartalmi elemeit megvizsgálja.
Független közbeszerzési szakértő
Az államtitkár a törvény új elemei között említette a független közbeszerzési szakértő megjelenését, az éves beszerzési terv készítését, a tervpályázati szabályok rögzítését, valamint a keret-megállapodásos eljárás bevezetését. Hozzátette: a tárgyalásos eljárás továbbra is kivételes lesz, a jogszabály pedig taxatíve felsorolja ennek eseteit, a klasszikus ajánlatkérői kör azonban főszabályként nyílt vagy meghívásos eljárást köteles folytatni.
Békéltetés, tanúsítás
A törvény bevezeti a jogorvoslat körében a békéltetést, amely a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását előzi meg, és igénybevétele önkéntes - mondta Hankó Faragó Miklós. Hozzáfűzte: új intézményként jelenik meg a tanúsítás, amely lehetőséget nyújt arra, hogy az ajánlatkérő tanúsítást kérjen arról, hogy közbeszerzési eljárása a jogszabályoknak megfelelő. A javaslatot a bizottságok támogatták.
Ugrás vissza Ugrás vissza...