Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tárgyalásos megoldást szorgalmaz a külügy az izraeli-palesztin konfliktusban

Létrehozva: 2012. november 16.
Módosítás: 2012. november 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Békés, tárgyalásos megoldást szorgalmaz a Külügyminisztérium az izraeli-plaesztin konfliktusban, a megoldás alapját egy szuverén, önálló, Izraellel és más szomszédaival is békében élő Palesztina létrejötte jelenthetné. Az ENSZ közgyűlése november 29-én szavaz Palesztina státuszáról, az Egyesült Államok azonban csak akkor támogatná a palesztin állam megalakítását, ha azt a palesztinok az Izraellel való tárgyalások eredményeképp érik el.

Magyarország nagyon sajnálatosnak tartja a Közel-Keleten kialakult helyzetet, együtt érez az áldozatokkal, és azt szorgalmazza, hogy Izrael és a palesztinok az erőszakot beszüntetve, békés úton rendezzék konfliktusukat - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője csütörtök este.

Az izraeli légierő mintegy száz gázai övezeti célpontra mért légicsapást csütörtökre virradóra, és az övezetben tevékenykedő palesztin szélsőségesek is nagyjából ugyanennyi rakétát lőttek ki Izrael területére. A második napja tartó fegyveres konfliktusban három izraeli és tizenhárom palesztin halt meg. Izrael a nem szűnő palesztin rakétatámadásokra válaszul indította a hadműveletet a Gázai övezet ellen.

A külügy szerint a közel-keleti helyzetet kizárólag békés, tárgyalásos úton lehet rendezni, semmi sem helyettesítheti a felek közvetlen tárgyalásait és ezek újraindításáért Magyarországnak is mindent meg kell tennie. A megoldás alapja az lehet, ha a közel-keleten egy szuverén, önálló és életképes, a szomszédaival - így Izraellel is - békében élő Palesztina jönne létre. A KÜM szerint a nemzetközi közösség diplomáciai erőfeszítéseire is szükség van ahhoz, hogy folytatódhasson a felek nézetkülönbségei és a bizalom kölcsönös hiánya miatt megakadt közel-keleti békefolyamat.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn az Arab Liga Kairóban megtartott külügyminiszteri találkozóján bejelentette: november 29-én szavaz az ENSZ Közgyűlése arról, hogy felértékelje-e a palesztinok státusát a "megfigyelőről" a "nem tagállam megfigyelő állam" jogállásra. Washington és Izrael ellenvetésével dacolva szerdán a Palesztin Hatóság köröztetett egy határozattervezetet az ENSZ-ben, és ebben arra kérte a tagállamokat, hogy támogassák a palesztinok státusának felemelését.

Az Egyesült Államok csak azzal a feltétellel támogatja a palesztin állam megalakítását, ha azt a palesztinok az Izraellel való tárgyalások eredményeképpen érik el. Az USA meg tudja akadályozni az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként, hogy Palesztinát elfogadják teljes jogú államnak, de a 193 ország alkotta közgyűlés ettől függetlenül megadhatja a palesztinoknak a nem tagállam megfigyelő állam státust, és ha valóban megadja, azzal közvetve elismeri államiságukat. A  november végi szavazáson az előzetes várakozások szerint a 193 tagállamból várhatóan mintegy 150 támogatni fogja a javaslatot, amely megnyithatja több nemzetközi szervezetben a kaput a palesztin tagság előtt, például a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

Palesztina ENSZ BT-beli státuszával kapcsolatban még nincs végleges magyar álláspont, a KÜM jelenleg vizsgálja a palesztin határozati javaslatot, a tárca azonban abban bízik, hogy az Európai Unió tagállamai konszenzusos álláspontot alakítanak ki az ügyben. A közel-keleti béke és stabilitás alapvető magyar és európai érdek, ezért Magyarország mind a palesztinokkal, mind pedig az izraeliekkel szoros diplomáciai kapcsolatot tart fenn - tudatta a tárca.

Ugrás vissza Ugrás vissza...