Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Három év alatt 3,3 milliárd a közigazgatás korszerűsítésére

Létrehozva: 2005. január 26.
Módosítás: 2005. január 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A következő három évben 3,3 milliárd forintot biztosít a Regionális operatív program keretében az Európai Unió és a magyar kormány a közigazgatási rendszer korszerűsítéséhez.

A Regionális operatív program (ROP) a következő három évben - hazai és uniós forrásból - mintegy 3,3 millió forintot biztosít a közigazgatási rendszer korszerűsítéséhez. Az erről szóló szerződést Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter szerdán írta alá.
Az összegből mintegy 2,7 milliárd forint EU-támogatás, amelyet 2007. december 31-ig használhat fel a közigazgatás az ügyfélközpontú, hatékonyan működő, az uniós forrásokat eredményesen felhasználni képes közigazgatási rendszer kialakításához. A kormány 660 millió forintot biztosít a programhoz, amelyet egyrészt a helyi-területi közigazgatásban dolgozó köztisztviselők továbbképzésére, másrészt a helyi közigazgatás modernizálását megalapozó tanácsadásra lehet felhasználni.
"Egy biztos: jó és hatékony, törvényes igazgatás nélkül nem fejlődik a gazdaság, és meggyengül a társadalom" - jelentette ki Kolber István. A program végrehajtásának megszervezésére és összehangolására a Magyar Közigazgatási Intézetet jelölte ki a kormányzat, a képzések megvalósításában a megyei közigazgatási hivatalok lesznek az intézet együttműködő partnerei.
Köztisztviselők képzése
A szakminiszter kiemelte: a program keretében több mint 50 ezer köztisztviselő képzése valósul meg, és háromezer helyi vezetőt készítenek fel a novemberben hatályba lépő új közigazgatási eljárási törvény alkalmazására. A program során összesen 23 korszerű, számítógépes hálózati rendszerre épülő mobil tanterem is kiépül, valamint három nyelvi és 34 szakmai továbbképzési programot fejlesztenek ki.
A köztisztviselők megtanulják alkalmazni az új közigazgatási eljárási törvényt, valamint elsajátíthatják az EU támogatási rendszeréhez kapcsolódó pályázati technikákat és projekt-menedzseléseket. Lamperth Mónika, a fogadó fél oldaláról azt hangsúlyozta beszédében, hogy a dolgozók nem téveszthetik szem elől a közigazgatás célját, éppen ezért a képzés során fokozottan kell figyelni a szektorban dolgozók szolgáltatói szemléletének kialakítására.
Ugrás vissza Ugrás vissza...