Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Többszörös túljelentkezés a közmunkaprogramokra

Létrehozva: 2003. március 14.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A vártnál négyszer több település jelentkezett az idei év első közmunkaprogramjára. 2003-ban összesen 5,6 milliárd forint jut a munkanélküliek foglakoztatását segítő projektekre, az uniós csatlakozás után azonban ezen a területen is jóval több pénzre lehet számítani. A forrásokat azonban csak jó pályázatokkal lehet majd megszerezni.

Minden várakozást felülmúló számban érkeztek pályázatok a március 10-ei határidőig az idei esztendő első közmunka-programjára. Az egymilliárd forintos támogatásból összesen 380 település és azok társulásai szeretnének részesülni, a szűkös forrás azonban csak mintegy száz projekt finanszírozására elég. 2003-ban összesen 5,6 milliárd forint jut közmunkára, az összegből - melynek a fele uniós segély - mintegy húsze
zren jutnak majd megélhetési lehetőséghez - mondta érdeklődésünkre Sándor László , a tavaly decemberben megalakult Közmunka Tanács elnöke.
Utak, parkok létesülnek
Sándor szerint a hatalmas érdeklődés a feltételek jelentős könnyítésével magyarázható. Az elsősorban kis településeknek címzett pályázaton már húsz munkanélkülit foglalkoztató projektekkel is ringbe lehetett szállni, míg korábban száz volt ez a szám. Szintén bátorított a pályamunkák írására, hogy nem kellett önrészt előteremteni. A támogatást egyébként a hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliek - elsősorban cigány emberek - átmeneti munkalehetőség-teremtésére lehet fordítani. A pénzt többek között utak kialakítására, parkosításra, csapadékvíz-hálózat létesítésére, szociális lakások építésére, valamint a kiemelten fontos közintézmények felújítására lehet fordítani.
Heteken belül indulnak a programok
A legkorábban április elsején kezdődő programok megvalósításának időtartama nem lehet kevesebb négy hónapnál, és nem haladhatja meg a nyolc hónapot. Az igényelt támogatás minimum nyolcvan százalékát a munkanélküliek bérköltségére és azok járulékaira kell költeni. A foglalkoztatottak átlagosan hatvanezer forintot kapnak majd havonta.
Egymilliárd a hátrányos helyzetű megyéknek
A közmunkaalapból további egymilliárd forint jut a hét leghátrányosabb helyzetű megye: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Békés, Nógrád és Somogy átmeneti munkaerőgondjainak enyhítésére. Több megyében a belvíz elleni védekezésre, Szabolcsban viszont a középületek rendbe tételére szánják a százmilliókat. További ötszázmillió forintot különítettek el tiszai árvizeket a remények szerint megfékező, 170 milliárd forintos összköltségű Vásárhelyi-terv közmunkáira.
Uniós források segítik a közmunkát
A 2,8 milliárd forintos, uniós Phare-támogatást hosszabb távú foglalkoztatási programokra lehet felhasználni. A keret egy részét a szociális alapellátást bővítő projektekre szánják, ilyen lehet például a település melegétel-ellátó rendszerének létrehozása vagy több falu közös bölcsődéjének a felépítése. A lényeg az, hogy a programokban résztvevők minél tovább állandó munkához juthassanak.
Az uniós pénz másik felét roma programokra kell elkölteni, ebbe a kategóriába az infrastruktúra-fejlesztéstől a kulturális élet pezsgőbbé tételéig minden belefér. Az egyik nógrádi falu például a cigány telep felszámolására kér majd pénzt, ennek során pedig különböző szakmákat tanítanának meg a munkát végző romáknak. A Phare-forrásokhoz nemcsak önkormányzatok, hanem társadalmi szervezetek és alapítványok is hozzáférhetnek.
Össze kell hangolni a támogatásokat
Az uniós csatlakozás után várhatóan a mostani összeg sokszorosát lehet majd közmunkaprogramokra költeni. Sándor úgy véli, hogy az idei év egyfajta főpróba arra, hogy hogyan lehet pályázni és értelmesen felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Hozzátette, el kell azon is gondolkodni, hogy miként lehetne jobban összehangolni a különböző térségfejlesztő, valamint a munkanélküliek foglalkoztatását segítő programokat.
Ugrás vissza Ugrás vissza...