Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közel hatmilliárd forint közmunkaprogramokra

Cikk:

Hamarosan lezárul az egymilliárd forintos keretre kiírt országos közmunkapályázat értékelése; áprilistól mintegy 3 500 munkanélküli juthat hasznos, 4-8 hónapos elfoglaltsághoz - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Az idén összesen 15-18 ezer munkanélküli vonható be a közmunkaprogramokba a rendelkezésre álló mintegy 5,6 milliárd forintból.

Az országos közmunka-pályázat egymilliárd forintos kerete a költségvetésből a közmunkaprogramokra fordítható 3 milliárd forintos keretösszeg része. További 1,08 milliárd forintból indíthatnak közmunkaprogramokat a hét különösen hátrányos helyzetű megyében, kiegészítve ezt a pénzt saját forrásokkal; több megyében a területfejlesztési forrásokat is bekapcsolják a közmunkaprogramokba. 500 millió forint szolgálja a Tisza-menti új Vásárhelyi-tervhez kapcsolódó árvízvédelmi közmunkákat.
További 3 milliárd forint uniós forrásból
A sajtótájékoztatón Sándor László , a Közmunkatanács elnöke szólt arról is, hogy PHARE-programként uniós forrásból 44 százalékos hazai finanszírozással összesen 10,4 millió euró, azaz csaknem 3 milliárd forint fordítható további közmunkaprogramokra. E program célja, hogy a tartósan munkanélküliek és a rendszeres szociális segélyből élők foglalkoztatását javítsa, elősegítse a munkaerőpiacra történő visszajutásukat.
Kiemelten fontos a roma munkanélküliség kezelése
Mind az országos közmunkapályázat, mind az uniós forrásból származó támogatások külön hangsúlyt helyeznek a roma népesség foglalkoztatásának javítására. A közmunkaprogramok révén munkához jutó munkanélküliek körülbelül 70 százaléka roma.
450 benyújtott pályázat
A pályázati kiírásra 450 önkormányzat, önkormányzati társulás adott be a határidőig pályázatot, közülük körülbelül 80-85-en jutnak majd hozzá támogatáshoz. Előnyben részesülnek azok, akik a különösen hátrányos helyzetű 516 kistelepüléshez tartoznak. Közülük hatvanan pályáztak, és mintegy 500 millió forintos támogatást igényeltek. Burány Sándor elmondta, hogy a sok sikeres pályázat alapján javasolja a munkaerő-piaci alap irányító testületének, hogy a közmunka-programok finanszírozási keretét egészítse ki 250 millió forinttal.
Ugrás vissza Ugrás vissza...