Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre négymilliárd forint jut közmunkákra

Létrehozva: 2004. november 25.
Módosítás: 2004. november 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A kormány 2005-re négymilliárd forintot irányzott elő a közmunkák támogatására. Ez azt jelenti, hogy egymilliárddal emelik meg az idei keretet - mondta Kiss Péter egy közmunka-konferencia megnyitóján.

A kancelláriaminiszter a társadalmi kohézió erősítésében kiemelten fontosnak nevezte a foglalkoztatás bővítésének előmozdítását, ezen belül a közmunkában résztvevők számának növelését. Ez a tevékenység ugyanis a munkanélkülieknek és a szociális segélyen élőknek esélyt teremt, hogy visszakerüljenek a munkaerőpiacra, miközben az adott közösség számára értéket állítanak elő - tette hozzá Kiss Péter .
Az idén tízezernél is többen vettek részt közmunkán, főként a legelmaradottabb térségekben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben. A közmunkát végzők az autópályák építésén, a cigánytelepek szemétmentesítésén, az erdőgazdálkodásban, vízelvezető árkok építésén dolgoztak.
A konferencia megnyitóján Csizmár Gábor arról beszélt, hogy a kormány adókedvezményekkel és például az 50 éven felüli munkanélküliek, a gyesről visszatérő kismamák elhelyezkedésének elősegítését célzó törvénymódosításokkal igyekszik a foglalkoztatási helyzeten javítani. A foglalkoztatás bővítésére 2005-ben az ideinél 20 milliárddal több, összesen 88 milliárd forintot fordítanak - húzta alá a munkaügyi miniszter. Elengedhetetlennek nevezte, hogy a közmunkában résztvevők egyúttal valamilyen képzésben is részesüljenek, ezáltal nagyobb esélyük legyen a tartós elhelyezkedésre.
Nyolc különféle közmunka-programban 1 200 település vett részt, és most indult a kilencedik, amely meghívásos pályázaton az 518 legszegényebb településre terjed ki. Ebben 180 millió forint jut közmunkák finanszírozására, és ez egyúttal a helyi szociális terhek csökkentését is szolgálja - emelte ki Csizmár Gábor.
Ugrás vissza Ugrás vissza...