Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Pályázati támogatással tisztulnak meg a telepszerű lakóhelyek

Létrehozva: 2004. december 21.
Módosítás: 2004. december 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Lezárult a környezetvédelmi, az egészségügyi és a foglalkoztatáspolitikai minisztérium közösen meghirdetett pályázata, amelyen a települési környezeti ártalmak felszámolására lehetett anyagi juttatást igényelni. A felhívásra 148 pályázat érkezett, amelyek közül 119 kapott összességében több mint 117 millió forintos támogatást településszépítési, -tisztítási programjához.
A nemzeti népegészségügyi programról szóló tavalyi országgyűlési határozat szerint a Nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram, valamint az "Esélyegyenlőség az egészségért" alprogram stratégiai feladatként fogalmazta meg a telepeken, a kistelepüléseken és a romák által magas arányban lakott településrészeken a környezeti veszélyforrások megszüntetését.
A határozat a 2003-2004-ben megvalósítandó akciók között közös pályázati rendszerek kidolgozását is előírta. Ennek jegyében született a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM), az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ICSSZEM), valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) idén májusban kiírt közös pályázata.
Az önkormányzatok, a települési cigány kisebbségi önkormányzatok, az önkormányzati társulások és a civil szervezetek a telepeken vagy telepszerű lakókörnyezetben előforduló, a környezetet és az egészséget veszélyeztető tényezők visszaszorításához, illetőleg megszüntetéséhez kérhettek anyagi segítséget. Ilyen lehet a többi között a telepek, illetve telepszerű lakókörnyezet nagytakarítása, a rágcsálóirtás, a telepen, illetve a környezetében található elhagyott hulladék összegyűjtése és elszállítása, a felszíni vízelvezető rendszerek, utak, járdák kialakítása, rendbetétele.
A három minisztérium megállapodása alapján a zöldtárca 100 millió, a munkaügyi pedig 20 millió forintot adott a programok megvalósítására. Az egészségügyi tárca az illetékes ÁNTSZ-ek útján nyújtott szakmai segítséget, például ajánlást készít a pályázatokhoz, valamint környezet-egészségügyi szempontból közreműködik a végrehajtás ellenőrzésében.
Hárommillió forintot lehetett igényelni
Az idén ezerkétszáz településen hozzávetőleg tízezren vehettek részt központi támogatással segített közmunkaprogramban - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kedden Csobánkán. A pályázók legfeljebb 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek. Ennek 80 százaléka a tervezett program környezetvédelmi/természetvédelmi, 20 százaléka pedig a közmunka részének finanszírozására igényelhető. A pályázathoz önrész nem volt szükséges.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a közmunkaprogramhoz kapcsolódóan a tárcák közös pályázatot írtak ki a települések szépítésére, tisztítására. A pályázat most lezárult, a 117 millió forintos keretre 119-en nyertek kisebb-nagyobb összegeket - közöttük a csobánkai Pharo Drom Cigány Hagyományőrző Egyesület. E forrásokból egyebek mellett csatornatisztításra, járdaépítésre, hulladék elszállítására veszik igénybe a közmunkások aktivitását.
Borsodból érkezett a legtöbb pályamunka
A felhívásra a legtöbb pályázat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett (25), de aktív volt Jász-Nagykun-Szolnok (16), Somogy (15) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (16), Baranya (14), Hajdú-Bihar (13), Tolna (12) és Bács-Kiskun megye (10) is.
Jövőre az ideinél egymilliárddal több, 4 milliárd forint jut erre a célra. Az idén a programok eredményeként 4,4 milliárd forint értéket állítottak elő, jövőre ez eléri az 5,5 milliárd forintot.
A zöldtárca számára a kormány az 1999-ben hozott határozatában, két pontban jelölte meg a romák társadalmi integrációját elősegítő kormányprogram középtávú intézkedéscsomagját: érvényesüljön az alkotmányos jog az egészséges lakókörnyezethez, javuljanak a telepeken élők életkörülményei, segítse az ideiglenes és tartós foglalkoztatottság bővülését.
A Munkaügyi Minisztérium elsősorban közmunkaprogramokkal, közhasznú foglalkoztatással, valamint komplex munkaerő-piaci eszközökkel segíti az ideiglenes és tartós foglalkoztatás bővülését. Az iskolarendszeren kívüli képzés, amely jelen esetben a munkaerő-piaci képzéseket jelenti, nagy mértékben elősegíti a tartós foglalkoztatást.
A komplex munkaerő-piaci programokban országosan 5-6 ezer fő vesz részt, egyre több közülük a roma származású. Ugyanakkor tény, hogy a roma populáció számához képest még mindig nem elegen vesznek részt az említett projektekben. Ennek oka feltehetően az, hogy a munkaerőpiac még nem elég rugalmas, a romák foglalkoztatását illetően.
Ugrás vissza Ugrás vissza...