Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Huszonhatezren vesznek részt közmunka-programokban

Cikk:

December elején indul az év utolsó közmunkaprogramja, amely 10 ezer ember számára biztosít munkát két hónapos időtartamra. A foglalkoztatók az önkormányzatok lesznek, a helyhatóságok november 21-ig pályázhatnak a közmunkatanács 2,5 milliárd forintos támogatására.

Az idén huszonhatezren jutottak, illetve jutnak foglalkoztatási lehetőséghez a 12,5 milliárd forint értékű közmunkaprogramban - mondta Bálint Attila, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsának főosztályvezetője szerdán. December elsején indul az ez évi utolsó, egy kistérségi közmunkaprogram, amely tízezer állástalan ember két hónapos alkalmazását teszi lehetővé. A foglalkoztatók az önkormányzatok lesznek, s a helyhatóságok november 21-ig pályázhatnak a közmunkatanács 2,5 milliárd forint összegű támogatásának elnyerésére. Bálint Attila hozzáfűzte, hogy az összeg négyötödét a hátrányos helyzetű önkormányzatok között osztják fel, míg egyötödére a többi helyhatóság pályázhat.

A decemberi és a januári közmunkaprogram résztvevői a szociális ellátást segítik majd a településeken, illetve más közfeladatot látnak el, így például közintézmények, közterületek karbantartásán és rendbe tételén dolgoznak. 2007-től kötelező, hogy a közmunkások képzésben is részesüljenek, különböző képesítést szerezhessenek a munkaerő-piaci elhelyezkedéshez. Tavaly 2100-an, az idén viszont már több mint 2600-an vettek részt szakmai tanfolyamokon.

Bodnár Gáspár, a nyíregyházi vízügyi igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a szervezet 13 éve vesz részt a közmunka-programban, s az idén 420 embert foglalkoztat májustól. A program költségéhez az igazgatóság 130 millió forint saját forrást biztosított, míg 195 millió forint volt a pályázati támogatás összege. Az alkalmazott munkanélküliek - akiknek 30 százaléka roma származású állástalan volt - részt vettek a nyári árvízvédelemben, valamint a védművek karbantartását látták el, november végéig pedig 42 hektár ártéri erdőt telepítenek. Közülük 63-an képzésen is részt vettek, vízügyi létesítmény-fenntartási, valamint gát- és csatornaőri képesítést szereztek, s ők jelentik a munkaerő-utánpótlást az igazgatóságnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...