Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hat közmunkaprogramot indít a kormány januárban

Cikk:

Januárban 13 milliárd forintos kerettel hat közmunkaprogramot indít a kormány, a pályázati kiírások napokon belül megjelennek - jelentette be Simon Gábor, a munkaügyi tárca államtitkára szerdán.

A kormány 13 milliárd forintos támogatással hat közmunkaprogramot indít januárban, a programokba 25 ezer álláskeresőt terveznek bevonni, és minden programhoz kapcsolódik képzés is - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára szerdán. A 6 program közül az egyiket kifejezetten romáknak dolgozták ki.

Fontos különbségek vannak a programok között

Az államtitkár felhívta a figyelmet a közmunkaprogramok és az Út a munkához program közötti különbségekre. A közmunkákban egyrészt regisztrált álláskeresők vehetnek részt, másrészt a résztvevők legalább felének rendelkezésre állási támogatásra (rát-ra) jogosult személynek kell lennie. A közmunkaprogram egy országos, pályázatos támogatási rendszer, programszerű foglalkoztatással és itt jutnak munkalehetőséghez a családok második vagy harmadik, rát-ra jogosult tagjai. Ez azért fontos, mert az új szabályok szerint ők nem kaphatnának támogatást - magyarázta Simon Gábor.

A regisztrált álláskeresők közül azok dolgozhatnak a programokban, akiket nemrég bocsátottak el, vagy akik 55 évnél idősebbek, továbbá olyan fiatalok is, akiknek még nem volt munkahelyük. Az Út a munkához program ugyanakkor a szociálisan rászorulókon segít, és családonként csak egy álláskeresőt érinthet, a foglalkoztatást pedig főként az önkormányzat szervezi.

Egy program kifejezetten romáknak szól

Hat milliárd forintból önkormányzati téli-tavaszi program indul öt hónapon keresztül, amely során előnyt élveznek a hátrányos helyzetű települések, a forrás felét a leghátrányosabb besorolású kistérségek, negyedét pedig a hátrányos besorolásúak kapják.

A szintén öthónapos roma közmunka programra 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A program - amelybe a cigány kisebbségi önkormányzatokat is bevonják - kiemelt célcsoportja a fiatal munkanélküli, a részvétel önkéntes nyilatkozaton alapul. A résztvevők például a nyugdíjbiztosító papíralapú adatainak elektronikus rögzítését, szkennelését, romatelepek rendbetételét, vagy ár- és belvízvédelmi munkát végeznek majd.

Négymilliárd forinttal támogatja a munkaügyi tárca a januártól augusztus végéig tartó szakmai programokat. Ezek keretében az erdőművelésben, a vasutak és vízvédelmi létesítmények mellett a jelentősebb üdülőhelyeken, valamint a nemzeti parkokban dolgozók számát növeli a több mint kétmilliárd forintos önrész és társfinanszírozás, amely például a társminisztériumoktól jöhet.

Januártól már dolgozhatnak

A pályázati kiírások napokon belül megjelennek, a miniszteri támogató döntések pedig január 10-ig megszülethetnek, így az érintettek január közepén már munkába is állhatnak. Simon Gábor emlékeztetett: 2009-ben 10 közmunkaprogramban 16 ezer közmunkást foglalkoztattak 4-9 hónapig, 2200-an részesültek képzésben. Az idei programok 9,3 milliárd forint támogatással valósultak meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...