Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ÁSZ szerint közpénzügyi törvényre van szükség

Létrehozva: 2007. március 6.
Módosítás: 2007. március 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A közélet tisztaságának növelése, valamint a korrupció miatt évenként több száz milliárd forintra tehető kár csökkentése érdekében szükség van egy új közpénzügyi törvényre - állapította meg Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke és Kóka János gazdasági miniszter.

Kovács Árpád ismertette: az ÁSZ kidolgozta, és a tervek szerint áprilisban a parlamenttel is ismerteti 15 tézisből álló javaslatát, amely alapul szolgálhat egy vagy több új jogszabály megalkotásához, amelyek a jelenlegi államháztartási törvényt váltanák fel.

2008-ban kezdődhetne a kodifikáció

Kóka János szerint fontos lenne, hogy még ebben a kormányzati ciklusban megszülessen a törvény, amelynek kodifikációja a széles körű politikai és társadalmi egyeztetést követően 2008-ban kezdődhet.

Kóka János hangsúlyozta: javítani kell a költségvetés tervezésén, teljes körű szemléletváltásra van szükség ezen a területen. A bázis alapú tervezést ugyanis fel kell hogy váltsa a feladatfinanszírozáson alapuló tervezés. Fontosnak nevezte a miniszter a felelősségre vonás kérdésének megjelenítését is, és utalt arra, hogy egy új pártfinanszírozási törvényben a párt vezetőjének is bizonyos mértékig felelősséget kellene vállalnia.

Hatásvizsgálatra is szükség van

Kovács Árpád a közpénzügyi szabályozással összefüggésben hangsúlyozta, hogy egy ilyen új törvény bevezetését részletes hatásvizsgálatnak kell megelőznie, amelyre az ÁSZ már nem alkalmas. A feladatot az igazságügyi és a pénzügyi tárcának kell kidolgoznia. Hozzátette: ez a törvény olyan technikai jogszabály lehet, amely visszahat a pártfinanszírozásra, az adórendszerre, illetve a gazdaság valamennyi területére. Hangsúlyozta a közélet átláthatósága növelésének fontosságát, ismertette: az EU-ban az állami korrupció által okozott kár mintegy 200-300 milliárd eurót is elérhet, ennek néhány tizedes lefaragása is már nagy eredmény.

Ugrás vissza Ugrás vissza...