Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Konferencia a krízishelyzetben lévő kismamák segítéséről

Létrehozva: 2005. augusztus 31.
Módosítás: 2005. szeptember 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Mentálhigiéniai, gyermekjóléti szakemberek, a családsegítő szolgálatok munkatársai, valamint szakpolitikusok tanácskoztak a krízisterhességek megelőzéséről és a lehetséges megoldásokról. A részvevők szerint komplex felvilágosító tevékenységre lenne szükség.
Felvilágosító kampányra, korszerű szexuális nevelésre, folyamatos szakemberképzésre, továbbképzésekre van szükség ahhoz, hogy csökkenjen Magyarországon az abortuszok, a krízisterhességek és a csecsemőgyilkosságok, csecsemőbántalmazások száma - derült ki a mentálhigiéniai, gyermekjóléti szakemberek, a családsegítő szolgálatok munkatársai, valamint szakpolitikusok részvételével rendezett szakmai konferencián. A Schöpf-Mérei Kórházban 10 éve működő és a közelmúltban országossá vált babamentő program továbbfejlesztéséről tanácskozók közös álláspontja szerint nem elég egy-egy kiragadott probléma kezelése, ehelyett komplex megoldásokra van szükség. Nem elegendő ezért a kórházak bejárata elé elhelyezett inkubátor, a gyermeket váró nőkön a lehető leghamarabb kell segíteni.
Dr. Garamvölgyi György , a Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központ főigazgató főorvosa elmondta, az inkubátorok inkább jelképei annak, hogy az egészségügyi intézmények bármilyen bajba került terhes anyának segítséget nyújtanak. A tíz év tapasztalatai kapcsán a főorvos megemlítette, összesen 18 gyermeket helyeztek el a kórház kapuján belül található készülékbe. Ennél azonban nagyságrendekkel több, összesen 1339 kismama fordult segítségért az intézményhez. - A legtöbben anyagi gondokra hivatkoztak, ám a beszélgetések során kiderült, a háttérben megromlott párkapcsolat vagy éppen a párkapcsolat hiánya áll - tette hozzá a főorvos. A főigazgató az anyavédelmi központban dolgozók érdemének nevezte, hogy a kórházhoz fordult anyák 82,8 százaléka megtartotta gyermekét. Hangsúlyozta azonban, hogy nem mindegy, mikor találkoznak a szakemberek a krízisben lévő kismamával, legalább 4-6 hét szükséges ugyanis ahhoz, hogy a rászorulók el is tudják fogadni a segítséget.
Az ellátórendszer is hibás lehet
Előfordul, hogy éppen a szociális ellátó személyzet - a gyermekvédelmi szolgálat vagy a szociális munkások - mulasztása miatt alakul ki tragédia - közölte Herczog Mária , az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa. A magyar törvények ugyan előírják a segítségnyújtási kötelezettséget, elmulasztását azonban nem büntetik, a helyi szakmai közösségeknek pedig nincs olyan gyakorlatuk, ami felülvizsgálná az egyes eseteket. A gyermekvédelmi szakértő példaként a hatvanas években működő csecsemőhalálozási értekezleteket hozta fel, melyeken egy-egy elvesztett gyermek vagy édesanya esetében megkeresték az ellátórendszer hibáit vagy a felelőst.
Korózs Lajos , az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztérium politikai államtitkára elmondta, a minisztérium kész valamennyi szükséges feltételt megteremteni a szakterületen dolgozók hatékony munkája érdekében. Az államtitkár hozzátette, mivel a szociális segítségnyújtás közel nyolcvan százalékát civil szervezetek végzik, a minisztériumnak inkább kezdeményező és összefogó szerepe van.
Ugrás vissza Ugrás vissza...