Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: 2,6 százalékkal nőtt a GDP az első félévben

Létrehozva: 2003. szeptember 3.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Tovább lassult a gazdasági növekedés: a KSH adatai szerint a második negyedévben mindössze 2,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék az előző évhez képest. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy ismét növekedési pályára állt a beruházások üteme, és az ipar is viszonylag jól teljesít.

A második negyedévben folytatódott a szerényebb mértékű növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán a gazdasági folyamatokat összegző jelentésében. A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévi 2,7 százalékos növekedés után a második negyedévben 2,4 százalékkal, a félév egészében 2,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A KSH jelentése megállapítja, hogy a második negyedévben a GDP növekedésében továbbra is meghatározó szerepe volt a lakosság fogyasztásának.
Jelentős növekedés a feldolgozóipari beruházásokban
Az idén az első negyedévben - hosszú idő óta először - a nemzetgazdaság teljes beruházása is csökkent 1,2 százalékkal, de a beruházások összetétele oly módon változott, hogy a feldolgozóipar beruházásai növekedésnek indultak. A második negyedévben a beruházások egészét szerény, 1,7 százalékos növekedés jellemezte, féléves szinten pedig 4 százalékkal nőtt a feldolgozóipari beruházás az előző év azonos időszakához képest.
Az ipari termelés 2003. első félévében 3,9 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén a második negyedévben a növekedés üteme 3,7 százalékra mérséklődött az első negyedévi 4 százalék után. Az adatok megítélésénél figyelembe kell venni, hogy a rendkívül kemény és elhúzódó tél miatt az első negyedévben a villamosenergia-termelés, a gáz-, gőz- és vízellátás ágazat jóval az ipari átlag felett növelte teljesítményét.
A második negyedévben viszont élénkült a feldolgozóipari termelés, amely 4 százalékot meghaladó növekedést ért el. Az építőipar teljesítménye az első negyedévi 15 százalékos csökkenés után a második negyedévben 3 százalékkal nőtt az előző évi bázishoz képest.
A kiskereskedelmi forgalom volumene az első félévben továbbra is dinamikusan, 8,5 százalékkal emelkedett a tavalyi első féléves 10 százalékos növekedés után.
Romlott a pénzügyi egyensúly
A gazdaság reálfolyamataiban kialakult egyensúlyhiány hatására a külső és a belső pénzügyi egyensúly számottevően romlott. A folyó fizetési mérleg hiánya az első félévben 2,3 milliárd euró volt, közel kétszerese a tavalyinak. A passzívum 1,1 milliárd eurót kitevő növekményének túlnyomó része a külkereskedelmi áruforgalomban jelentkezett. Az idegenforgalomban a bevételi többlet az idén az első félévében jóval kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.
Ugrás vissza Ugrás vissza...