Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: több kft., kevesebb egyéni vállalkozó volt tavaly

Létrehozva: 2006. február 21.
Módosítás: 2006. február 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Csaknem 1,3 millió gazdasági szervezet volt az elmúlt év végén az országban, 12 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások közül a kft.-k száma bővült a legnagyobb mértékben, az egyéni vállalkozói tevékenység egyre népszerűtlenebb.
Tavaly év végén a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 299 ezer volt, 12 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
A bejegyzett vállalkozások száma tízezerrel, a nonprofit szervezeteké kétezerrel emelkedett. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma viszont kismértékben csökkent.
Hozzáteszik, hogy a regisztrált vállalkozások számát ellentétes folyamatok alakították: a nyilvántartott társas vállalkozások száma az elmúlt 12 hónapban 16 és fél ezerrel, 497 942-re emelkedett, miközben az egyéni vállalkozások száma 6 és fél ezerrel, 710 838-ra csökkent.
Csaknem hét százalékkal több kft.
A társas vállalkozások közül legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok száma bővült - egy év alatt 14 és fél ezerrel, 6,9 százalékkal -, december végén meghaladta a 224 ezret, és ezzel átvette a legnépszerűbb gazdálkodási forma szerepét.
Az eddigi vezető gazdálkodási forma, a betéti társaságok száma az elmúlt 12 hónapban csak 1900-zal, kevesebb, mint 1 százalékkal növekedett, számuk december 31-én 221 ezer volt. Ez a két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás közel 90 százalékát.
A nyilvántartott egyéni vállalkozások száma csaknem 711 ezer volt, ami 6 és fél ezerrel elmaradt az egy évvel korábbitól, ez 0,9 százalékos csökkenést jelentett. Az elmúlt negyedévekben az új regisztrációk számánál rendszeresen több egyéni vállalkozást szüntettek meg a vállalkozói igazolvánnyal is rendelkezők körében - teszi hozzá a KSH.
A regisztrált egyéni vállalkozók 66,1 százalékának volt vállalkozói igazolványa, számuk 2,7 százalékos, közel 13 ezres csökkenést mutatott a 2004. decemberi állapothoz képest.
Tízből négy vállalkozás a középső régióban működik
A regisztrált vállalkozások területi eloszlása az elmúlt 12 hónap folyamán nem változott sem a társas, sem az egyéni vállalkozások tekintetében. Az utolsó negyedév végén a vállalkozások 40,2 százalékát a közép-magyarországi, 11,2 százalékát a dél-alföldi, 10,9 százalékát az észak-alföldi régióban tartották nyilván, míg a többi régióban egyenként 8,5-10,2 százalékukat.
Fő tevékenység szerint a vállalkozásokban az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág részaránya folyamatosan emelkedik, arányuk év végén elérte a 37 százalékot, míg a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág részaránya enyhén - 18,1 százalékra - csökkent.
Ugrás vissza Ugrás vissza...