Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:6,4 százalékkal ér kevesebbet a fizetésünk

Létrehozva: 2007. augusztus 17.
Módosítás: 2007. augusztus 17.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A 8,6 százalékos inflációnál jóval szerényebb mértékben emelkedtek a bérek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot kerestek.

A január-júniusi reálkereset a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedése mellett 6,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-júniusban átlagosan 2 millió 778 ezer volt, 9 ezerrel több, mint egy éve.

A bruttó átlagkeresetek összességében 7,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az idei év első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,6 százalékos növekedése mellett - 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A költségvetési szférában csökkent a létszám

Az idei év első hat hónapjában a költségvetési szférában 761 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 942 ezren dolgoztak. A költségvetési szférában összességében közel 5 százalékkal csökkent a létszám, az éven belüli szerény növekedés pedig a közmunkák ciklikusságával magyarázható a KSH szerint.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 171 600 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 208 300 forint volt, ami tartalmazza az előző évre vonatkozó, januárban kifizetett egyhavi külön juttatást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...