Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az építőipar termelése 16 százalékkal csökkent januárban

Cikk:

Idén januárban az előző év azonos időszakához képest 16 százalékkal csökkent az építőipari termelés, a csökkenésben az általános gazdasági visszaesés mellett szerepet játszott az előző évinél csaknem 3 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is - közölte csütörtökön a statisztikai hivatal.

Az építőipari termelés volumene 16 százalékkal csökkent az idén januárban a kiigazítatlan, illetve a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 2008 januárjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az első hónapban szezonálisan kiigazítva az építőipari termelés 13,8 százalékkal maradt el az előző havitól.

Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében még 3,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,3 százalékkal haladta meg az előző havit. Tavaly az év egészében az ágazat termelése 6,3 százalékkal elmaradt a megelőző évitől.

A KSH szerint a januári termelés az építőipar éves termelésének alig 5 százalékát adja, és a januári csökkenésben az általános gazdasági visszaesés mellett az előző évinél 2,9 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet is közrejátszott.

Januárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületeken végzett munkák volumene 17,6 százalékkal, az egyéb építményeken végzetteké 8,7 százalékkal volt kisebb az előző évinél. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 2,2 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 23,1 százalékkal csökkent az előző havihoz viszonyítva.

Ugrás vissza Ugrás vissza...