Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tizenöt százalékkal kevesebb a közúti baleset

Cikk:

Idén az év első három hónapjában 15 százalékkal kevesebb közúti közlekedési baleset történt, mint 2008 első negyedévében - közölte a KSH. Összesen 170-en haltak meg közúti balesetben, 19-cel kevesebben, mint egy évvel korábban.

Idén az első negyedévben 15 százalékkal kevesebb közúti közlekedési baleset történt, mint tavaly az első három hónapban; a halálos balesetek száma 13 százalékkal, a súlyos sérülésekkel járóké 18 százalékkal csökkent. Összesen 170-en haltak meg közúti balesetben, 19-cel kevesebben, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az év első negyedévében 3300 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ennek kétharmada lakott területen belül. A legnagyobb mértékben a lakott területen belül történt balesetek száma csökkent, 2008 első negyedévéhez képest 18 százalékkal, míg a lakott területen kívül okozott baleseteké 9 százalékkal volt kevesebb.

2007 óta csökken a balesetek száma

A balesetek 2000 óta emelkedő trendje 2007-ben megtört, és az irányzat jelenleg is csökkenő. A balesetek száma 2003 első negyedévében volt utoljára ennél alacsonyabb (49-cel), akkor azonban 10 ezer gépjárműre 10 baleset jutott, szemben a jelenlegi 9-cel. A lakosság számához viszonyított adatok megegyeznek, 10 ezer főre mindkét időszakban 3 baleset jutott.

Az év első három hónapjában a balesetek 5 százaléka végződött halállal. A balesetek 71 százalékát okozták személygépkocsik, 9 százalékát teherszállító járművek, 8 százalékát gyalogosok, 6 százalékát pedig kerékpárosok. A balesetek 91százaléka a járművezetők hibájából történt, leggyakrabban azért, mert nem megfelelően választották meg a sebességet. A tavalyi év adataihoz képest a gyalogosok okozta balesetek csökkentek a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal, és a személygépkocsik okozta balesetek a legkevésbé, 11 százalékkal.

A balesetek 13 százalékát okozta az alkohol

A balesetek 13 százalékának hátterében szerepelt alkohol. Az ittasan okozott balesetek száma az előző év azonos időszakához képest minden kategóriában csökkent, kivéve a személygépkocsi-vezetőket, akik esetében közel azonosan alakult. Az ittasan okozott balesetek aránya a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott balesetek között a legmagasabb, 31 százalékos.

 


Ugrás vissza Ugrás vissza...