Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma az első negyedévben

Létrehozva: 2010. május 7.
Módosítás: 2010. május 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Január-márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a szálláshelyek árbevétele folyó áron fél százalékkal mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A kereskedelmi szálláshelyek január-márciusban összesen 40 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj-bevétel 20 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztóiár-indexének stagnálása mellett folyó áron fél százalékkal csökkent az előző évhez képest. A bázisévhez képest élénkült a vendégforgalom, a 2006. évi teljesítményt meghaladja ugyan, de 2008-hoz képest még mindig 8 százalékos a visszaesés.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte. Az idei év első negyedévében azonban 499 ezer külföldi vendég 1,333 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt, 7, illetve 6 százalékkal. A növekmény annyit jelentett, hogy a forgalom éppen csak meghaladta a 2006. évit. A vendégéjszakák esetében az öt legjelentősebb küldő ország Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia és Oroszország közül a brit vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009-hez viszonyítva, a többi piac stagnált, vagy nőtt. A külföldi vendégforgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb, öt- és négycsillagos kategóriákban növekedést regisztráltak, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Az első negyedévben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 35 százalékos volt, 1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában. Ezen belül az ötcsillagos szállodák 47, a négycsillagos házak pedig 40 százalékos foglaltságot értek el. A legnagyobb, 48 százalékos kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg, bár kapacitáskihasználtságuk 2 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. Az új kategóriaként megjelenő kastélyszállók az átlagosnál alacsonyabb, 25 százalékos kihasználtsággal működtek az év első három hónapjában.

A kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján az üdülési csekkek elfogadóhelyeinek száma az első negyedévben 2 százalékkal bővült és 7 százalékkal nőtt a beváltott csekkek értéke is. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi szállásdíj-bevételeinek növekvő, közel 40 százalékát fedezték üdülési csekkel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...