Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: a reálkereset 5,6 százalékkal nőtt az első negyedévben

Létrehozva: 2010. május 18.
Módosítás: 2010. május 18.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A reálkeresetek - a  fogyasztói árak 6 százalékos növekedése mellett - az idén az első három hónapban 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2010 első három hónapjában 5,7 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 11,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A versenyszférában 4,2, a költségvetési szférában pedig 8,9 százalékkal nőtt a reálkereset. Az emelkedés a KSH szerint döntően a személyi jövedelemadó szabályok változásának, valamint annak volt köszönhető, hogy januárban és márciusban eseti kereset-kiegészítést fizettek a költségvetési szerveknél foglalkoztatottaknak.

A közmunka miatt nőtt a foglalkoztatás a költségvetési szférában

Az alkalmazásban állók létszáma 2010. január-márciusban átlagosan 2 millió 623 ezer volt, a költségvetési szférában 747 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 778 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 1,8 százalékos csökkenését jelentette. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás bővülése miatt 5,3 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,5 százalékos a csökkenés. A versenyszférában 5,1 százalékkal dolgoztak kevesebben mint az előző év azonos időszakában.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 207.000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 203.800 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 218.400 forintot ért el.
135 ezer forint a nettó átlagkereset

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 5,7 százalékkal haladták meg az előző évit. A versenyszférában 5,4 százalékkal, a költségvetés területén pedig 6,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest.

A rendszeres - prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli - kereset az év első három hónapjában átlagosan 3 százalékkal nőtt, ebből a versenyszférában dolgozók alapbére 5,1 százalékkal haladta meg az előző év január-márciusit. A költségvetési szférában dolgozók rendszeres bruttó keresete az előző évitől 1,5 százalékkal maradt el.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 135.000 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97.000, a szellemi foglalkozásúaké 173.700 forint volt. A nettó kereset így átlagosan csaknem 12 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A versenyszférában 10,5, a költségvetési szervezeteknél pedig 15,4 százalékos növekedés jelentkezett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...