Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nőtt a szálláshelyek forgalma január-áprilisban

Cikk:

 

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 2 százalékkal, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal emelkedett 2010. január-áprilisban az előző év azonos időszakának évtizedes mélypontjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

 

Az idén az év első három hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képes, a szálláshelyek árbevétele ugyanakkor folyó áron fél százalékkal mérséklődött. Tavaly ugyanebben az időszakban a vendégéjszakák száma a külföldi látogatók esetében 14, a belföldiek vonatkozásában 8 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 12 százalékkal mérséklődött.

Még mindig alacsonyabb a forgalom, mint 2006-ban

Idén az első négy hónapban a bázisidőszakhoz képest ugyan nőtt a vendégéjszakák száma, a 2006. évi teljesítményhez viszonyítva azonban még mindig 2 százalékkal, a 2008 azonos időszakinál pedig 7 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom. A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte.

Az idén az év első harmadában 758 ezer külföldi vendég 2.026 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt. A forgalom azonban éppen csak meghaladta a 2006 első négy havit. A KSH szerint a külföldivendég-forgalom értékelésekor figyelembe kell venni az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt európai légtérzár okozta forgalomkiesést is. Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 908 ezer belföldi vendéget és 2.028 ezer belföldivendég-éjszakát jelentettek, a vendégek száma alig változott, az éjszakák száma 3 százalék emelkedett.

Nőtt a balatoni vendégéjszakák száma

A belföldivendég-forgalom háromnegyedét fogadó szállodákban 3 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző év azonos időszakához mérten. A panziókban 9 százalékos csökkenés következett be. A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 2 százalékkal, Budapesten pedig 4 százalékkal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt.

Január-áprilisban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 37 százalékos volt, 1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-áprilisban összesen 57 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj bevétel 29 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztóiár-indexének csekély emelkedése mellett folyó áron 2 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13.208 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel - bruttó REVPAR - pedig 4.836 forint volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...