Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A feldolgozóipar és az export húzta fel a GDP-t

Létrehozva: 2010. június 9.
Módosítás: 2010. június 9.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az első negyedévben 0,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év utolsó negyedéhez képest és 0,1 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a  Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedéshez elsősorban a feldolgozóipar és a külkereskedelem járult hozzá.

A GDP éves növekedését a termelési oldalon az exportvezérelt feldolgozóipar húzta, amely 0,8 százalékkal járult hozzá a 0,1 százalékos összesített GDP növekedéshez. A felhasználási oldalon a külkereskedelem aktívuma 2,4 százalékkal járult hozzá a növekedéshez, a közösségi fogyasztás 0,5, míg a készletek leépítése 0,9 százalékot tett hozzá.

A tavalyi év utolsó negyedéhez képest 2,7 százalékos bővülést mutat az ipar, 0,3 százalékkal emelkedtek a szolgáltatások, míg a mezőgazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal, az építőiparé 2,7 százalékkal tovább csökkent. A felhasználási oldalon a lakossági fogyasztás további 0,7 százalékkal csökkent és ezzel a kilencedik negyedéve apad, míg a közösségi fogyasztás 1,0 százalékos növekedéssel  ötödik negyedéve folytatódott.

Az export negyedik negyedéve, az import harmadik negyedéve mutat növekedést, bár az idei 3,2, illetve 2,8 százalékos növekedése rendre 0,4, és 1,7 százalékponttal lassult a tavalyi negyedik negyedévhez képest.

A múlt év első negyedével összevetve az árutermelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar, építőipar - együttes hozzáadott értéke 3,2 százalékkal  emelkedett. Ez gyakorlatilag az exportorientált feldolgozóipar 4,2 százalékos bővülésének köszönhető, hiszen a mezőgazdaság és az építőipar 4,7, illetve 8,7 százalékkal elmaradt a tavalyi év első negyedének teljesítményétől. A mezőgazdaság visszaesése az alacsony tavalyi bázisról lassult az előző négy negyedévhez képest, míg az építőipar hanyatlása mélyült, minthogy az épített lakások száma, például negyedével csökkent.
 
Csökkent a szolgáltatóipar teljesítménye

A szolgáltató szektor teljesítménye 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól úgy, hogy az egy kategóriába sorolt  szállítás, raktározás, posta és távközlés teljesítménye a növekvő  exportforgalom jóvoltából 2,0 százalékkal nőtt. A pénzügyi tevékenységek és ingatlanügyletek terén az építőipar hanyatlása ellenére 0,8 százalékos növekedést jelentett a KSH.

A felhasználási oldalon a külkereskedelmi forgalom 478 milliárd forintos aktívuma 2,4 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez annak ellenére, hogy az export előző negyedévben megindult növekedéséhez az év elején már az import növekedése is társult.
A bruttó felhalmozás 3 százalékos növekedése annak köszönhető, hogy a készletek ismét fogyásnak indultak. Az állóeszköz felhalmozás 4,4 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy az egyes szektorokon belül egy szárazföldi csővezetékes nagyberuházás egy jelentős erőművi beruházás és több oktatási intézmény felújítása, illetve bővítése nyomán növekedés mutatkozott.
 
Az egy hónappal ezelőtt közölt első negyedévi előzetes adatokból derült ki, hogy Magyarországon a tavalyi negyedik negyedévben ért véget az öt negyedéven át húzódó recesszió, amikor a GDP 0,2 százalékkal meghaladta az előző negyedévit. A korábban közölt adatok még 0,4 százalékos csökkenést mutattak a tavalyi negyedik negyedévről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...