Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: kissé csökkent az ipari termelés júliusban

Cikk:

Az  ipari termelés volumene júliusban - szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - 1,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, 2009 azonos időszakához képest ugyanakkor 9, munkanaphatástól megtisztítva 11,5 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A most közölt adatok megegyeznek az előzetesen közölt mutatókkal. A KSH adatai szerint a termelés idén az első hét hónapban 9 százalékkal nagyobb volt, mint 2009 azonos időszakában.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2010-ben - havi összehasonlításban - február és július kivételével minden hónapban nőtt az ipari termelés volumene. A két legeredményesebb hónap a január és a május volt, előbbiben 7,7, utóbbiban 5,4 százalék volt a havi bővülés. A termelés volumene május óta csökken havi összevetésben, júniusban már csak 0,8 százalékos volt a növekedés, a szerdán közölt júliusi adatok pedig már csökkenésről tanúskodnak.

Az ipar júliusi termelésének és exportértékesítésének a júniusinál kedvezőtlenebb alakulásában elsősorban az előző hónaphoz képest mérsékeltebb kereslet és a munkanaphatás érvényesül. Az ipari termelés motorja - a kisebb növekedés ellenére - változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, és ugyan a belföldi eladások is meghaladták a 2009-es szintet, de ez elsősorban a bázishatás következménye. Az ipari export 2010 első hét hónapjában 15,7, júliusban 11,2 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához viszonyítva.

Ugrás vissza Ugrás vissza...