Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A reálkereset 3,1 százalékkal nőtt január-augusztusban

Cikk:

A reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,2 százalékos növekedése mellett - 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az év első nyolc hónapjában, döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt  - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Augusztusban a reálkereset 2,0 százalékkal emelkedett az egy évvel azelőttihez viszonyítva, júliusban az emelkedés 0,5 százalékos volt. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó keresete 1,9 százalékkal emelkedett a júliusi 0,3 százalékos növekedés után. Így a nettó kereset emelkedése is gyorsult augusztusban 5,8 százalékra az előző havi 4,5 százalékról.  A versenyszférában dolgozók nettó keresete 7,0, a költségvetésiben 3,4 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, míg júliusban a növekedés 6,1, illetve 1,0 százalék volt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete január-augusztusban  202.000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204.900 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók esetében 199.000 forint.

Január-augusztusban a bruttó átlagkeresetek 2,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig 8,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.  A versenyszférában 4,2 százalékkal nőttek, a költségvetés területén pedig - az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak számának emelkedése miatt - 1,0 százalékkal elmaradtak a bruttó  átlagkeresetek az előző év azonos időszakához képest.

Ugrás vissza Ugrás vissza...