Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szeptemberben lassult az ipari termelés növekedése

Cikk:

Szeptemberben 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva az augusztusi 2,2 százalékos növekedést követően - jelentette előzetes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egy évvel  korábbival összevetve szeptemberi kibocsátás volumene munkanap-hatástól megtisztítva és kiigazítatlan adatok szerint is egyaránt 10,9 százalékkal nőtt. Augusztusban az ipari termelés  munkanap hatástól megtisztított éves növekedése 14,9, a kiigazítatlan adatok szerint 17,6 százalékos volt s ezzel tíz éves rekordot döntött meg.   Az idei első három negyedévben az ipari termelés 10,2 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest.

A múlt év egészében az ipari termelés 17,8 százalékkal csökkent. A termelés volumene 2009 szeptemberében munkanap tényezővel kiigazítva 14,7 százalékkal maradt el az előző évitől. Ugyanakkor az előző hónaphoz képest 4,5 százalékos növekedést mutatott.

Az idei évben, a februári és júliusi enyhébb visszaeséstől eltekintve, minden hónapban nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Havi összehasonlításban a legmagasabb növekedést május hozta (5,4 százalék). Éves összehasonlításban az idén eddig minden hónap az ipari  termelés növekedését mutatta, míg a munkanap-tényezővel kiigazított adatok tavaly egyetlen hónapban sem jeleztek növekedést és a kiigazítatlan mutató is egyedül decemberben jelzett szerény, 1,4 százalékos növekedést az egy évvel korábbi 19,3 százalékkal visszaesett bázison.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...