Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tartósan csökken az építőipari termelés

Létrehozva: 2010. november 15.
Módosítás: 2010. november 15.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az építőipari termelés volumene szeptemberben mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 9,2 százalékkal csökkent a 2009 szeptemberihez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az építőipar teljesítménye tavaly június óta megszakítás nélkül csökken éves összevetésben, de a visszaesés április óta enyhül. Az idén az első kilenc hónapjában a termelés 10,5 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés szeptemberben 2,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál - az adat tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is. A növekedésben az ipari, a kereskedelmi és a felsőoktatási épületek ebben az évben megkezdett építése is szerepet játszott.
 
Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor továbbra is jelentősen elmaradt az előző évitől: szeptemberben 22 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbi magas bázisnál miután, az előző évi bővülését okozó költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött. Elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelése esett jelentősen vissza, míg a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelése az egy évvel korábbi szinten maradt.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 2,4 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten, miután a szeptemberben kötött új szerződések volumene 11,1 százalékkal kisebb volt az előző évinél. A jelentős visszaesés a 2009 szeptemberében vasút- és közműépítésekre kötött nagyértékű szerződések miatti viszonylag magas bázis következménye. Az építőipari vállalkozások január-szeptemberben kötött új szerződéseinek volumene 7 százalékkal kisebb volt, mint 2009első három negyedévében.

Az építőipar termelői árai 2010 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 0,7 százalékkal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban  1,1 százalékkal  haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az építőipar termelői árai 2010 harmadik negyedévében az előző negyedévinél 0,6 százalékkal voltak magasabbak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...