Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Novemberben 4,3 százalékkal nőtt az ipari termelés

Cikk:

A múlt év novemberében 4,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított előzetes adatok szerint - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 novemberében 14,5 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan index szerint egyformán. A termelés az év első tizenegy hónapjában 10,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Októberben 0,9 százalékkal csökkent az ipari termelés szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva a szeptemberi 0,5 százalékos növekedést követően.

A múlt évre már közölt 11 hónap ipari termelési adata között a novemberi a harmadik legnagyobb havi növekedést jelzi: januárban 7,9 százalékkal, májusban 5,4 százalékkal, novemberben 4,3 százalékkal emelkedett az ipar kibocsátása. Ugyanakkor három hónapban csökkent a havi ipari termelés: februárban 1,4, júliusban és októberben 0,9-0,9 százalékkal.     
Az ipari termelés kiigazítatlan (nyers) adata éves alapon mérve júniusban volt a legmagasabb, +15,1 százalék, ezt követi a novemberi +14,5 százalék. A munkanappal kiigazított éves adatok szerint az ipar augusztusban nőtt a legdinamikusabban, 15,1 százalékkal, a novemberi 14,5 százalékos adat ebben a mérési sorban is a második legmagasabb. Az ipar a múlt év novemberében először múlta felül a 2008. évi bázisadatokat, azaz a múlt év novemberében már 7,5 százalékkal többet bocsátott ki, mint 2008 novemberében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...